Beurzen omlaag, olie omhoog na aanval op Israel

ROTTERDAM, 18 jan. - Het aan euforie grenzende optimisme dat de financiele markten kenmerkte vlak na de eerste aanvalsgolf van de geallieerden is omgeslagen in onzekerheid. De Iraakse raketaanval op Israel riep twijfels op over het succes van Desert Storm en maakte duidelijk dat de oorlog wel eens langer zou kunnen duren dan de eerste aanvalsgolf deed vermoeden.

De Europese beurzen openden allemaal lager, de olieprijs steeg, goud opende hoger en de dollarkoers schommelde rond de slotkoers van gisteren.

Angst voor een Israelische vergeldingsactie stuwde de goudkoers in Londen vanochtend omhoog. Een paar uur na opening was de notering 379, 75 dollar, 3, 50 dollar hoger dan de slotkoers van gisteren.

Rond het middaguur noteerde de dollar in Amsterdam 1, 71 gulden en op de olietermijnmarkt in Londen steeg het maart-contract voor Noordzee-olie met krap een dollar tot 20, 60 dollar. Oliehandelaren namen een afwachtende houding aan.

De effectenbeurs van Tokio werd afgelopen nacht gekenmerkt doorgrote schommelingen, maar wist de handel wel af te sluiten met winst. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot op 23.808, 30 punten, hetgeen een winst betekent van 361, 49 punten of 1, 54 procent.

De handel begon in een opgewekte stemming. Die werd gevoed door de stijging van ruim duizend punten van de Nikkei-index en de stijging van 114 punten op Wall Street op de voorgaande dag. Toen verrasten de beurzen door het begin van Desert Storm te verwelkomen met een forse koerswinst, terwijl iedereen juist een forse daling had verwacht.

Vervolgens werd op de beurs bekend dat Irak raketaanvallen had uitgevoerd op Israel en doken de koersen in rap tempo omlaag. De Nikkei-index stond in twintig minuten op een verlies van 124 punten. Maar daarna trad er weer een herstel op. De meesten hadden een aanval op Israel wel verwacht, zo luidde de redenering.

In New York begon de beurshandel gisteren met een minuut stilte voor de Amerikaanse soldaten in de Golf. Vervolgens vlogen de koersen omhoog en veranderden veel aandelen van eigenaar.