Australie beschouwt Nederlander Krajicek als de nieuwe Sampras

MELBOURNE, 18 jan. - Nederland zal niet met een maar met twee spelers vertegenwoordigd zijn bij de laatste zestien van de Open Australische tenniskampioenschappen. Naast de winnaar van het duel tussen Koevermans en Siemerink (morgen) kwalificeerde ook Richard Krajicek zich vandaag voor de achtste finales in het mannenenkelspel. In een zinderende viersetter versloeg hij de Australier Darren Cahill: 6-7 (5-7) 6-3 6-3 7-6 (7-4). “Dank u”, zei hij beleefd tegen de Australische supporter, die hem op matchpoint aanmoedigde om vervolgens met een ace - de 23ste - zijn optreden te besluiten.

Op papier was de Australier de minst geduchte tegenstander, die Krajicek in Melbourne tegenover zich trof. Santoro en Korda stonden bij de eerste vijftig van de wereld, Cahill net niet. Maar de Australier kon rekenen op stevige support uit eigen gelederen. De 'Aussies' stonden recht achter hem, toen hij ver na middernacht vier matchpoints tegen de als veertiende geplaatste Sjerkasov ongedaan had gemaakt. Bovendien had hij het voordeel Krajicek al eens te hebben verslagen: in de tweede ronde van Sydney, waar de 19-jarige Hagenaar zich via de kwalificatie voor de eerste keer plaatste voor de hoofdgroep van een ATP-toernooi en daarin meteen van Krickstein won. Cahill trof Krajicek toen op een van die dagen dat niets lijkt te lukken.

Vandaag stond een heel andere Krajicek op de baan. “Een nieuwe Sampras”, zoals de Australiers hem bewonderend noemden. Met de echte Sampras heeft Krajicek leeftijd, lengte en slagen gemeen. Echter niet diens banksaldo. Pete Sampras verdiende op Flushing Meadow en in Munchen bij de Grand-Slamcup drie miljoen dollar; Krajicek een honderdste ervan. De 19-jarige Hagenaar moet het in het profmilieu nog helemaal gaan maken. Op belangrijke punten kon hij zijn onervarenheid nog niet camoufleren. Zoals in de tiebreak van de eerste set, toen hij na 5-5 tweemaal in winnende positie aan het net verscheen. Beide malen bleef de volley in het net hangen.

Aan de opmars van Jacco Eltingh kwam vandaag een einde. Wayne Ferreira, de jongste van een lange reeks uitstekende Zuidafrikaanse dubbelspelers, versloeg de Nederlander met 6-2 6-4 6-2. Tegen de geblesseerde Fransman Jean-Philippe Fleurian had Eltingh zwaar op vrouwe fortuna moeten leunen. Tegen Wayne Ferreira ontviel hem ook die steun. Eltingh liet zich uit het veld drukken. Hij had geen idee waar de eerste service van de Zuidafrikaan zou inslaan en zijn eigen opslag was te zwak.

Succes

Nederlands succes was er wel voor Paul Haarhuis en Mark Koevermans in het dubbelspel. Zij hebben de overtuiging dat hun overwinning in de eerste ronde op titelhouders Aldrich en Visser het veld heeft opengelegd. Vandaag bereikte het Nederlandse dubbel de kwartfinales door een overwinning met 3-6 6-4 6-3 op de Nieuwzeelandse-Venezolaanse combinatie Kelly Evernden-Nicolas Pereira. Hun volgende tegenstanders zijn de Brit Bates en de Amerikaan Jones. Het doel van Koevermans en Haarhuis is een plaats bij de beste acht vaste dubbels van de wereld. Die spelen aan het einde van het jaar in Sanctuary Cove bij Brisbane om een prijzengeld van een miljoen dollar.

Het tennispubliek bij de Open Australische kampioenschappen zag Patrick McEnroe overtuigend uit de schaduw van zijn roemruchte broer John stappen en een eigen reputatie opbouwen. Al ging dat met aanzienlijk minder kabaal gepaard dan John vroeger pleegde te doen. McEnroe won in drie sets (6-1, 7-5, 7-5) van de Amerikaan Jay Berger.

Bij de vrouwen deden zich geen verrassingen voor. Titelhoudster Steffi Graf, die in eerdere partijen slechts vier games afgaf, versloeg de zich heftig verzettende lokale favoriete Nicole Provis met 6-4 en 6-2. De Argentijnse Gabriela Sabatini, vierde geplaatst, toonde haar vorm door met 6-1 6-1 de Tsjechische Andrea Strnadova te verslaan. (ANP- Reuter)