Annie M. G. Schmidt wordt lijstduwer voor De Groenen

DEN HAAG, 18 jan. - De schrijfster Annie M. G. Schmidt wordt 'lijstduwer' voor De Groenen bij de komende Statenverkiezingen in Noord-Holland. Zij volgt de onlangs overleden columniste Renate Rubinstein op, die lijstduwer was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

In de gemeenteraad van de hoofdstad worden De Groenen vertegenwoordigd door Roel van Duinj, in Provinciale Staten door E. J. Theunisz, boekhandelaar te Wormer. Annie M. G. Schmidt (79) wordt nummer 29 op de lijst. De Groenen zijn een kleine radicale milieu- en vredespartij. Schmidt zegt dat ze zich kandidaat heeft gesteld omdat Renate Rubinstein haar daarom vroeg, enkele maanden voordat Rubinstein overleed. “Ze heeft me daar over verteld. Ik heb nog wel gezegd - maar jij bent toch helemaal niet Groen Links, of zo? Was er maar een Groen Midden of een Groen Rechts; daar hebben we toen nog erg om gelachen. Nu ben ik helemaal nooit politiek ergens aanwezig geweest. Ik weet er ook niks van; eigenlijk ben ik een oen op dat gebied. Maar het was volgens haar belangrijk om Amsterdam menselijk te houden, om Amsterdam groen te houden; tegen de projectonwikkelaars. Daar ben ik wel voor. Daarom sta ik op de lijst”. Vorige week zei ze tegen deze krant over de Golfoorlog te hopen op een “korte, goed gecoordineerde actie waarbij de Westerse luchtmacht dat hele Irak en alle chemische fabrieken platlegt. Dat moet lukken. Dan is het binnen een week achter de rug. Ik denk toch maar op z'n Amerikaans. Dat lijkt me de beste houding”.