Als jagers op de eerste jacht'

Commentaar van piloten die waren betrokken bij de eerste bomaanvallen op Irak, woensdagnacht.

“Het is zeer opwindend”, aldus een Amerikaanse kapitein, “dezelfde spanning die een jonge jager voelt bij zijn eerst jacht.” De jonge Britse luitenant-vliegenier Ian Long: “Het engste dat ik ooit heb meegemaakt, absoluut verschrikkelijk. Het is nergens mee te vergelijken. Je bent bang om te falen, je bent bang om te sterven. Het is alles. Je vliegt zo laag je kunt over het doelwit, maar hoog genoeg om je bommen te laten vallen en dan maak je dat je zo snel mogelijk wegkomt.”

De Amerikaanse piloot John Doucette: “Je kon het luchtdoelgeschut omhoog zien komen en je eigen bommen zien ontploffen. Je zag beide acties tegelijkertijd en wist dat een ervan voor jou was bedoeld en toch was het allemaal hetzelfde licht dat de lucht verscheurde.”

Een andere piloot: “Bagdad zag eruit alsof er 4 juli [de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag] werd gevierd, met allerlei soorten vuurwerk.” Een ander omschreef het uitzicht op Bagdad bij nacht als “een groot scherm van kerstlichtjes ... de hele stad schitterde”.

Een Saoedische luitenant: “We weten dat we vechten voor iets waar we in geloven. We gehoorzamen de bevelen in het belang van de vrede.”

Een Amerikaanse officier na terugkeer: “Ik heb gebeden tot we weer hier waren.”