Zware bewaking bij vliegbasis Soesterberg en ambassade Israel

ROTTERDAM, 17 jan. - De vliegbasis Soesterberg is vanochtend veranderd in een zwaar bewaakte vesting. Voor de toegangspoort zijn extra versperringen opgericht en Amerikaanse en Nederlandse militairen controleren iedereen streng op identiteitspapieren.

Nederlandse bouwvakkers die op de basis bezig zijn met verbouwingen konden slechts toegang krijgen met een geldig paspoort. Twee op de basis gelegen scholen zijn in verband met de Golfoorlog gesloten.

Informatie over de extra veiligheidsmaatregelen in verband met mogelijke terroristische aanslagen is moeilijk verkrijgbaar. Het bureau voorlichting van de vliegbasis laat het bij algemene mededelingen. “Er is geen enkele indicatie noch bij de militaire, noch bij civiele inlichtingendiensten dat er terroristische dreiging bestaat ten opzichte van de vliegbasis Soesterberg, de omliggende onderdelen en de Amerikaanse wijk. Desalniettemin zijn preventieve maatregelen getroffen om calamiteiten te voorkomen”, aldus een voorlichter. Over de aard van de maatregelen wil men slechts kwijt dat sprake is van verhoogde waakzaamheid, verscherpte toegangscontrole en “een open ogen voor bijzonderheden”.

In Den Haag heeft de politie extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de ambassades van onder meer de Verenigde Staten, Irak en Saoedi-Arabie. Bovendien wordt de ambassade van Israel extra in de gaten gehouden. Een politiewoordvoerder wenste daarover geen mededelingen te doen.

De communicatietoren van de PTT in Den Haag is vanochtend een uur ontruimd geweest wegens een bommelding. Nadat niets verdachts werd aangetroffen is het gebouw weer vrijgegeven.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft eveneens extra veiligheidsmaatregelen genomen. Ook hier is de controle op identiteitspapieren verscherpt en onder de handelaren is een ontruimingsplan uitgedeeld. Op Schiphol was al eerder deze week sprake van een verhoogde staat van paraatheid. De rijkspolitie heeft 46 extra politiemannen ingezet, waardoor het aantal veiligheidsagenten bijna 200 bedraagt. Vooral toestellen van en naar de VS worden extra bewaakt. Passagiers voor deze toestellen worden onderworpen aan extra bagagecontroles.