Zes maanden Golf-crisis in citaten

“Onze Arabische broeders staan aan onze zijde. Onze moslim-broeders staan aan onze kant. En bovenal is God met ons.” (De afgezette Koeweitse premier Saad al-Abdullah al-Sabah op 2 augustus 1990)

“Dit zijn bandieten en verraders” (President Bush op 5 augustus over de Iraakse leiding) “Redt Mekka en het graf van de profeet Mohammed van de bezetting! de Arabieren moeten de buitenlandse troepen een heilige oorlog verklaren. (... ) Mede-Arabieren, moslims en gelovigen in God, waar jullie ook zijn! Dit is jullie dag.” (Saddam Hussein in een verklaring op 10 augustus) “Wij bidden tot God dat de twee partijen niet slaags raken, want als ze dat wel doen zullen duizenden Amerikanen die u in deze donkere tunnel hebt binnengedreven in droevige doodkisten naar huis terugkeren. U zult worden verslagen.” (Saddam Hussein op 16 augustus) “Een halve eeuw geleden had de wereld een kans om een meedogenloze agressor tegen te houden - en die kans werd gemist. Ik zweer u: wij zullen die vergissing niet opnieuw begaan.” (Bush op 20 augustus) “Ik ben er zeker van dat Stewart gelukkig zal zijn als hij persoonlijk een rol heeft gespeeld bij het bewaren van de vrede.” (Saddam Hussein op 23 augustus tegen gegijzeld Brits jongetje tijdens een televisie-uitzending) “Koeweit is Iraaks en we geven het niet op, al moeten we er duizend jaar voor vechten.” (Saddam Hussein op 24 september) “Onderhandelen? Wat valt er te onderhandelen? Deze tiran heeft onze mensen in gijzeling genomen. Hij moet zich terugtrekken uit Koeweit en het rechtmatige gezag moet worden hersteld. Elke dag dat hij blijft in Koeweit is een nieuwe oorlogshandeling.” (Premier Margaret Thatcher op 15 oktober tijdens het congres van de Conservatieve Partij) “Terug naar Hitler. Maar denk eraan, toen Hitlers oorlog eindigde waren er de processen van Neurenberg.” (Bush op 15 oktober over Iraakse oorlogsmisdaden) “Ik zie nog steeds een logica die tot een gewapend conflict leidt en niet een die tot een vreedzame regeling voert.” (President Francois Mitterrand op 29 oktober)

“Alleen als men zich beweegt gebeurt er wat.” (Willy Brandt op 9 november na terugkeer uit Bagdad) “Maar als we een oorlog hebben weten we helemaal niet of de sancties zouden hebben gewerkt of niet.” (De Amerikaanse senator Sam Nunn op 3 december) “De geschiedenis is bezaaid met de beenderen van soldaten die dachten dat ze een korte oorlog zouden voeren.” (Senator William Cohen op 3 december) “Het enig aanvaardbare resultaat van een confrontatie is een absolute, totale overwinning.” (De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, op 21 december tegenover Amerikaanse soldaten in Saoedi-Arabie) “De hoofden zullen verbleken, steden zullen ineenstorten en de verminkte lichamen van de slachtoffers zullen her en der verspreid liggen in zeeen van bloed.” (De Egyptische president Hosni Mubarak op 31 december)

“Helaas, dames en heren, heb ik vandaag niets gehoord (... ) in meer dan zes uur heb ik niets gehoord dat ook maar op enige Iraakse flexibiliteit wees wat betreft de naleving van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.” (De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, na het overleg met zijn Iraakse collega Tareq Aziz op 9 januari in Geneve. “Wij zijn ons vanaf het allereerste begin geheel bewust geweest van de toestand.” (Tareq Aziz na het overleg met Baker) “Dit is een confrontatie tussen de ongelovigen en de gelovigen, tussen goed en kwaad.” (Saddam Hussein op 11 januari in een toespraak tot een islamitische conferentie in Bagdad)