WEU: militaire actie niet tegen bevolking

PARIJS, 17 jan. - De ministers van buitenlandse zaken en van defensie van de negen landen van de Westeuropese Unie, waaronder Nederland, hebben vanmiddag met grote nadruk uitgesproken dat de militaire actie tegen Irak niet tegen de bevolking van dat land gericht is maar louter en alleen op de bevrijding van Koeweit.

Niet bekend

Minister Van den Broek en minister Ter Beek, die aan de vergadering deelnamen, zijn na het WEU-beraad onmiddellijk teruggekeerd naar Nederland om aan de verdere politieke discussies in eigen land te kunnen deelnemen. Een vergadering in het kader van de Europese Politieke Samenwerking van de ministers van butenlandse zaken van de twaalf EG-landen, die in de loop van de dag waarschijnlijk zou worden gehouden, zou door Van den Broek niet worden bijgewoond. De partners van de West Europese Unie hebben vanochtend geen verdere specifieke aanvragen bij Nederland gedaan voor extra militaire bijstand in de Golfoorlog. De Fransen en de Britten hebben echter wel aangedrongen op zo veel mogelijk transportcapaciteit en medische ondersteuning. Minister Ter Beek van defensie zei dat de beide bondgenoten gebruik kunnen maken van een pool van medisch personeel die in opdracht van de regering op dit moment wordt gevormd.

    • Rob Meines