Vrijgezel voelt zich benadeeld door Philips

EINDHOVEN, 17 JAN. Directeur T. C. Cohen, verantwoordelijk voor de Philips-activiteiten in Oost-Afrika, heeft een kort geding aangespannen tegen Philips. Hij vindt dat het concern hem benadeelt omdat hij sinds zijn scheiding vorig jaar weer vrijgezel is.

Cohen had vorig jaar al te horen gekregen dat hij zijn post per 1 februari 1991 zou moeten opgeven. Pas later bleek dat er nog geen passende functie elders voor hem gevonden was en dat hij tijdelijk in Eindhoven gestationeerd zou worden. In een persoonlijk gesprek werd hem te verstaan gegeven dat zijn vrijgezellenstatus een grote handicap was.

Een woordvoerder van Philips zegt dat “een eventuele scheiding” geen enkele rol heeft gespeeld bij het terugroepen van Cohen. Wel bevestigt hij dat diens vrijgezellenstatus het moeilijker maakt om hem elders te benoemen tot baas van een nationale Philips-organisatie. “Op sommige posten is het belangrijk een thuisfront te hebben. In andere landen eisen de nationale gebruiken dat zo'n man getrouwd is of dat zijn vrouw bepaalde representatieve taken vervult.” De bedrijfswoordvoerder zegt er nog steeds vanuit te gaan dat voor Cohen een passende functie kan worden gevonden.

De directeur Oost-Afrika eist dat zijn vertrek per 1 februari uit Nairobi ongedaan wordt gemaakt en dat ook de benoeming van zijn opvolger wordt ingetrokken. Het kort geding dient volgende week donderdag in Den Bosch. De advocaat van Cohen, mr. R. P. C. Kutemann van het Haagse kantoor Ekelmans en Meijer, wil “in het belang van zijn client” geen commentaar geven op de affaire. Hij zegt nog steeds te hopen op een vergelijk.