Verloop van de luchtacties tegen Irak

00.50 uur (lokale tijd). Operatie Desert Storm begint. F-15's vertrekken twee aan twee van de Amerikaanse luchtmachtbasis Dhahran in Saoedi-Arabie. Ook Britse, Saoedische en Koeweitse vliegtuigen stijgen van verschillende vliegvelden in de Golf op voor aanvallen op militaire doelen in Koeweit en Irak.

02.35 uur. Luchtdoelgeschut begint te ratelen in Bagdad. Vooral aan de zuidkant van Bagdad is het vuur hevig. Een enorme explosie ten zuiden van de stad doet de hemel oplichten.

03.10 uur. De luchtaanvallen worden heviger. In de Saoedische hoofdstad Riad en in de havenstad Dhahran loeien de sirenes en haasten journalisten en burgers zich naar de schuilkelders. Er is echter geen spoor van Iraakse vliegtuigen.

04.15 uur. Bagdad wordt nu elke vijftien minuten gebombardeerd, melden verslaggevers van het televisiestation CNN.

05.00 uur. De Amerikaanse president Bush meldt het Amerikaanse volk via de televisie dat de aanval op Irak is geopend en dat Koeweit zal worden bevrijd.

05.40 uur. De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, laat officieel weten dat vier landen bij de operaties tegen Irak zijn betrokken: de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Saoedi-Arabie en Koeweit.

06.50 uur. De raketlanceerinrichtingen in het westen van Irak worden aangevallen, zo wordt in Israel gemeld. De Amerikaanse militaire staf-chef, generaal Colin Powell, meldt dat de aanvallen op doelen in Koeweit en Irak onophoudelijk doorgaan. Franse vliegtuigen bombarderen het vliegveld Al-Jaber in Koeweit.

07.00 uur. Twee Amerikaanse televisiestations melden op gezag van het Amerikaanse ministerie van defensie dat bijna alle Iraakse vliegtuigen zouden zijn uitgeschakeld en dat geen enkel geallieerd vliegtuig bij de acties verloren is gegaan.

07.15 uur. De Iraakse president Saddam Hussein zegt in een boodschap, die wordt uitgezonden door radio-Bagdad, dat “het Iraakse volk zal overwinnen”.

07.40 uur. Het is rustig in Bagdad, als de ochtend aanbreekt. Een verslaggever van het Amerikaanse televisiestation CNN meldt dat hij vanuit het hotel geen schade kan waarnemen.

07.50 uur. 45 Britse Tornado's keren zonder verliezen te hebben geleden terug op hun bases in Bahrein en Saoedi-Arabie. De Franse minister van defensie Chevenement meldt dat van de twaalf Franse jagers die zijn ingezet er vier zijn geraakt. Tien keren op hun bases in Saoedi-Arabie terug. Twee moeten uitwijken uit naar een ander vliegveld.