Verkiezingen in Albanie uitgesteld

BELGRADO, 17 jan. - De communistische regering van Albanie heeft alsnog gevolg gegeven aan de eis van de nieuwe oppositie en de verkiezingen van 10 februari uitgesteld.

De verkiezingen, de eerste vrije verkiezingen sinds de vestiging van het socialisme in 1944, worden nu op 31 maart gehouden, met een tweede ronde op 15 april in de districten waar kandidaten geen absolute meerderheid hebben behaald.

Tot het uitstel werd besloten tijdens een vijf uur durend gesprek tussen de Albanese president Ramiz Alia, tevens leider van de communistische partij, en leiders van de pas onlangs officieel gelegaliseerde oppositie. Die oppositie heeft eerder geeist dat de verkiezingen worden uitgesteld tot begin mei, met het argument dat ze geen geld, mankracht en faciliteiten bezit om zich aan de kiezers te presenteren. Tot dusverre had het regime in Tirana de eis van de hand gewezen - waarop de oppositie dreigde de verkiezingen te zullen boycotten - en het uitstel wordt dan ook gezien als een belangrijke concessie.

Tijdens het overleg werd ook, in het licht van wat het officiele persbureau ATA noemde “de ernstige economische en politieke situatie”, besloten tot een gezamenlijke oproep aan de Albanese arbeiders om tot 1 mei niet te staken en geen looneisen te stellen. Volgens ATA moet het stakingsmoratorium de rust garanderen die nodig is om “werkelijk vrije, pluralistische en democratische verkiezingen” te organiseren. Gisteren besloot het regime in te gaan op looneisen van stakende mijnwerkers, die vijftig procent meer loon krijgen. In de Valias-mijn buiten Tirana zijn een week geleden drieduizend mijnwerkers in staking gegaan. Het bewind beloofde gisteren ook dat in juni de lonen van alle werknemers zullen worden aangepast. Het waarschuwde de bevolking tegen overmatig optimisme op het gebied van de lonen. De loonsverhoging van de mijnwerkers kost de staat dit jaar 175 miljoen lek (17, 5 miljoen dollar) en volgens de regering laat de begroting geen grote uitgaven toe.

In Tirana hebben gisteren vijfhonderd jongeren een demonstratie gehouden tegen het bewind. Ze riepen leuzen als “Weg met de communistische dynastie” tot de oproerpolitie ingreep en de menigte verspreidde.

De islamitische gemeenschap in Albanie heeft zich zondag georganiseerd. Bij een bijeenkomst in Kavaje hebben 30.000 Albanese moslims besloten een nieuwe moskee te bouwen; ze hebben daarvoor een bedrag van bijna vijftigduizend lek bijeengebracht. (AFP, AP, Reuter)