Schaatsunie ziet geen reden EK af te gelasten

SARAJEVO, 17 jan. - Olav Poulsen, de voorzitter van de International Skating Union (ISU), zag vanochtend nog geen enkele reden om de Europese kampioenschappen schaatsen in Sarajevo af te gelasten wegens de oorlog in de Golf. “Waar zijn we hier? ”, vroeg de Noor zich af. “In Joegoslavie en dat is ver weg van het strijdtoneel. De rijders en rijdsters lopen geen gevaar.” Poulsen is gemachtigd zelf de beslissing te nemen. Hij was vanochtend In Sarajevo vooralsnog het enige lid van het hoofdbestuur van de ISU.

Ook de deelnemende teams hebben in de ontwikkelingen in het Golfgebied tot nu toe nog geen aanleiding gezien zich terug te trekken voor de wedstrijden. De KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) conformeert zich aan het standpunt van de ISU. “Er bestaat geen reden de Nederlandse ploegen terug te trekken. De ISU vindt het doorgaan van de EK verantwoord. Joegoslavische autoriteiten vonden het niet nodig het kampioenschap af te gelasten”, verklaarde bondsdirecteur J. Osinga vanmorgen vanuit het bureau van de KNSB in Amersfoort. Alleen de Zweden doen niet mee. Die bleven zelfs thuis. De Scandinaviers zouden bang zijn voor terroristische aanslagen.

Van Gennip

Drievoudig Olympisch kampioene Yvonne van Gennip, die eerder verklaarde niet te zullen rijden als een oorlog zou uitbreken, start morgen gewoon op de eerste afstand bij de vrouwen, de 500 meter. “Ik weet er niet veel van”, wees zij op de toestand in het Midden-Oosten. “Ik heb een paar dagen geleden gezegd dat als er sprake is van een oorlog waar de hele wereld bij betrokken is, ik het absurd vind te rijden. Maar dat is volgens de laatste berichten niet het geval. Daarom rijd ik morgen gewoon, hoop ik.”

Van Gennip en haar vrouwelijke en mannelijke ploeggenoten trainden vanochtend op de in goede staat verkerende Olympische ijsbaan van 1984. De sfeer was zeer ontspannen. Deelnemers uit de verschillende landen zochten elkaar aan de rand van het ovaal op en hadden zichtbaar plezier. Het feit dat weinig nieuws uit de Golf bekend was onder de rijders en rijdsters, was er mede debet aan dat nauwelijks bezorgdheid rondom de baan te bespeuren viel.

Ongenoegen

De meeste leden van de Oranje-ploegen werden vanochtend bij het ontbijt ingelicht over de situatie. Een aantal was echter al in alle vroegte door mediavertegenwoordigers uit Nederland om commentaar gevraagd. Dat tot ongenoegen van mannenbondscoach Ab Krook. “Het is triest wat er gebeurt, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar we kunnen er ook te veel mee geconfronteerd worden. Wij kwamen de Noorse ploeg vanochtend beneden tegen. Die wist van niets en liep fluitend rond. Dat is een groot verschil. Door die telefoontjes waren er bij ons toch een paar in een andere stemming.”

Ploegleider Egbert van 't Oever vroeg tijdens een persconferentie om begrip. “Vergeet niet dat we hier zijn om een EK te rijden.” Klaas IJff, penningmeester van de KNSB, had vandaag contact met alle partijen; zijn medebestuursleden in Nederland, vertegenwoordigers van de ISU alsmede de Oranje-teams. Ook hij kon geen onwil onder de ploegleden bespeuren om te starten bij het EK. “Het is uiteraard het belangrijkste dat er voor niemand persoonlijk gevaar dreigt.”

Olav Koss

De Noorse wereldkampioen Johann Olav Koss zegt zich te conformeren aan het standpunt van de ISU en zijn eigen bond. “Natuurlijk heb ik mijn gevoelens”, sprak hij, “maar de bonden kunnen beter bekijken dan ik of het verantwoord is hier te starten.”

Ook rijders en rijdsters van andere landen uitten zich op soortgelijke wijze. De bondscoach van de Duitse mannen, de Amerikaan Peter Muller, naar zijn persoonlijke mening gevraagd, antwoordde met: “Geen commentaar.”

    • Hans Klippus