Protesten in VS, maar meerderheid voor oorlog

NEW YORK- BERLIJN, 17 jan. - Veel Amerikanen leken de afgelopen nacht verbijsterd over de aanval van de multinationale troepenmacht op Irak. Sommigen weenden, anderen schudden hun hoofd van verbazing, terwijl vredesactivisten onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws de straat op gingen om te demonstreren tegen de oorlog. Maar een opiniepeiling wees uit dat een grote meerderheid van de Amerikanen de aanval steunt.

Het televisiestation ABC hield een representatieve steekproef onder de Amerikaanse bevolking waaruit bleek dat 76 procent van de Amerikanen achter de oorlog staat, 22 procent is tegen. 82 procent van de mensen verwacht dat de internationale troepenmacht, geleid door de Amerikanen, een snelle overwinning zal behalen. Een grote meerderheid van de ondervraagden was van mening dat de Verenigde Staten de afgelopen maanden op diplomatiek terrein genoeg hebben gedaan om een oorlog te voorkomen.

Meer dan duizend mensen kwamen vanmorgen bijeen op Times Square in New York, waar ze leuzen voor vrede aanhieven. Ook voor het gebouw van de Verenigde Naties werd betoogd. 'Geen bloed voor olie' en 'Arresteer Bush', riepen de demonstranten. Amerikaanse vlaggen werden in brand gestoken.

In San Francisco liepen protesten tegen de oorlog uit op gevechten met de politie. Winkelruiten werden ingegooid, politiewagens in brand gestoken. De betogers bestookten de politie met stenen, flessen en andere voorwerpen. De politie trad met harde hand op en arresteerde verscheidene mensen. In Los Angeles werden 200 betogers aangehouden na gewelddadigheden.

Elders in de wereld is eveneens betoogd tegen de aanval op Irak. In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gingen zeker 3.000 mensen, voornamelijk islamitische fundamentalisten, de straat op. “Weg met George Bush, vernietig de Verenigde Staten en Israel”, riepen ze. In Saoedi-Arabie nemen 10.000 Pakistaanse militairen deel aan de internationale troepenmacht tegen Irak, maar een steeds groter deel van de Pakistaanse bevolking is hier tegen. De demonstranten eisten vanochtend terugtrekking van de Pakistaanse militairen en het verlenen van steun aan Irak.

Washington heeft vanochtend op twee na alle leden van de diplomatieke staf teruggetrokken uit Soedan na felle anti-Amerikaanse betogingen.

Een internationaal politiek samenwerkingsverband dat gericht is tegen de oorlog en onder meer bestaat uit de Franse Communistische partij (PCF) en linkse partijen in Zwitserland heeft vandaag Geneve uitgeroepen tot “toevluchtsoord voor deserteurs”. Niet gezegd is wie daarmee wordt bedoeld maar naar wordt aangenomen is het een oproep aan Amerikaanse en andere militairen in het bondgenootschap tegen Irak om te deserteren. De beweging zegt te spreken namens “de grote massa die vrede wil”. (AFP, AP, Reuter, UPI)