Personeelstekorten op intensive-care

DEN HAAG, 17 jan. - Capaciteitsproblemen op intensive care-afdelingen zijn volgens staatssecretaris Simons (volksgezondheid) vooral een gevolg van de relatieve schaarste van goed opgeleid personeel.

Hij schrijft dat in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Kohnstamm (D66). Die vroeg opheldering over de gebeurtenissen rondom een verkeersongeval in Hillegom op 30 november. De ambulance waarin een zwaargewonde 10-jarige jongen werd vervoerd, kon niet terecht in ziekenhuizen in de wijde omgeving. Onderweg overleed het kind. Simons onderstreept dat dit niet het gevolg was van capaciteitsproblemen in ziekenhuizen in de regio. Hij zegde toe dat de opleiding voor intensive care-verpleegkundigen zal worden erkend. Het salaris van IC-verpleegkundigen zal daarmee omhoog gaan, waardoor het beroep aantrekkelijker wordt.