Oproep tot langzamer autorijden

ROTTERDAM, 17 jan. - Nederlandse automobilisten wordt waarschijnlijk vanaf morgen gevraagd minder snel te rijden en de auto zo mogelijk te laten staan. Benzinedistributie is “absoluut niet” te verwachten, zei minister Andriessen (economische zaken) vanochtend.

De regering wil, in aansluiting op het besluit van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs, vorige week, dat er anderhalf procent op het verbruik van brandstoffen wordt bezuinigd. Dat komt neer op 7.000 vaten olie per dag. Het totaalverbruik van olie ligt momenteel op ongeveer 500.000 vaten per dag. Bovendien worden zo'n 25.000 vaten uit de strategische olievoorraden, die op last van de regering worden aangehouden, verkocht om het aanbod op de markt tijdelijk te verhogen.

Minister Andriessen beslist waarschijnlijk vandaag over het begin van de publiciteitscampagne die vooral van automobilisten een zuiniger gedrag vraagt. De oproep wordt via tv-spots van Postbus 51 en dagbladadvertenties gedaan, en in folders die in een oplage van 1, 2 miljoen worden verspreid via de benzinestations.

Het noodscenario van het IEA, waarvan de Nederlandse maatregelen een uitvloeisel zijn, beoogt een signaal te geven dat er met behulp van besparingen en de inzet van voorraden voldoende olie is. Dat signaal moet de oliemarkt kalmeren, zodat er geen al te grote prijsstijgingen optreden.

Vandaag neemt een ambtenaar van Economische Zaken nog deel aan overleg in EG-verband over de olievoorziening en de voorraden. De Europese commissaris voor energiezaken, Cardoso e Cunha, riep de lidstaten gisteren op tot een besparing en het inzetten van strategische voorraden van in totaal zeven procent, iets meer dan de zes procent waartoe het IEA al had beslist. “Dit is een beslissing van de EG waar wij niet op zitten te wachten”, zei de plaatsvervangend directeur-generaal van Economische Zaken in Den Haag, drs. L. Knegt, vanochtend.