Olieprijs keldert in historisch tempo; 'Bijna geen kopers op termijnmarkten meer te vinden'

ROTTERDAM, 17 jan. - De olieprijs is vanochtend in enkele uren na de aanvallen op Irak met een historisch record gedaald: ruim zeven dollar. Rond het middaguur was de prijs op de termijnmarkt in Londen nog eens twee dollar gedaald tot 21, 40 dollar per vat “De markt klapt in elkaar, er is bijna geen koper te vinden”, zei een Rotterdamse handelaar.

Ook de noteringen voor olieprodukten (brandstoffen) daalden scherp. Een woordvoerder van Shell zei dat er nog geen zinnig woordl valt te zeggen over de gevolgen voor de prijzen aan de benzinepomp. Vandaag is benzine nog twee cent per liter duurder geworden. In de Verenigde Staen zijn de brandstofprijzen voor de groothandel vanochtend voor zeven dagen bevroren om speculanten wind uit de zeilen te nemen, maar in Nederland wordt zo'n maatregel nog niet voorzien. Direct na de eerste luchtaanval op Bagdad schoot de olieprijs in Singapore met meer dan zeven dollar omhoog tot bijna 40 dollar per vat. Maar na de eerste berichten over militaire successen van de geallieerden, over uitschakeling van een belangrijk deel van de Iraakse luchtmacht, daalde de prijs scherp, tot beneden het niveau van gisteren. In New York was de slotnotering voor deze olie gisteravond nog 32 dollar per vat; in London, waar de markt zes uur later sloot, was de laatste notering 29 dollar. Handelaren op alle termijnmarkten cocnludeerden vandaag dat de aanval op Irak zo succesvol was dat er geen reden is voor bezorgdheid over een ernstige verstoring in de olievoorziening. Ook de onmiddelijke beslissing van president Bush om de strategische olievoorraden aan te spreken, had een kalmerende invloed op de markt. Bush gaf zijn minister voor energiezaken, George Watkins, vannacht toestemming om olie uit de strategische voorraden te verkope. Vandaag gebeurt dat ook in Westerse industrielanden en Japan, conform afspraken die vorige week binnen het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn gemaakt. In totaal worden per dag 2 miljoen vaten olie van 159 liter op de markt gebracht. Daarnaast willen alle 21 lidstaten van het IEA samen het olieverbruik met een ahlf miljoen vaten per dag verminderer, zo lang de oorlogssituatie voortduurt. Het Witte Huis verklaarde vannacht dat de beslissing over de strategische olievoorraad bedoeld is om de stabliliteit op de oliemarkt te bevorderen. In de belangrijkste industrielanden zijn de olievoorraden sinds het begin van de Golfcrisis opgevoerd tot een gemiddled niveau van bijna honderd binnenlandse consumptie.