Olieplatforms zouden door Irak in brand zijn geschoten

TEHERAN, 17 jan. - Volgens nog onbevestigde berichten van het Iraanse persbureau IRNA zijn vanochtend verscheidene olieplatforms langs de oostkust van Saoedi-Arabie door Iraakse bommenwerpers en raketten in brand geschoten. IRNA citeerde “diverse maritieme bronnen” Bronnen bij de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco verklaarden echter dat de olieproduktie en het verladen van olie en brandstoffen normaal doorgaan.

Wel werd bevestigd dat een olielaadstation en enkele opslagtanks bij de Saoedische raffinaderij bij Khafji, in de neutrale zone ten zuiden van Koeweit, vannacht door Iraakse bommenwerpers en raketten geraakt. Deze aanval volgde vannacht kort op het eerste bombardement door de geallieerde strijdmacht op Irak. Volgens de Japanse oliemaatschappij Arabian Oil Co. zou de betrekkelijk kleine raffinaderij, met een verwerkingscapaciteit van 30.000 vaten olie per dag, nog gewoon functioneren. Het laden van olie en brandstoffen ter plaatse is wel onderbroken.

Tot een uur vanmiddag waren dit de enige berichten over beschadiging van olie-installaties door Irak. Saddam Hussein had eerder gedreigd alle olievelden en raffinaderijen in de regio, waar bijna de helft van de wereldolievoorziening vandaan komt, te vernietigen. (Reuters