Nederlandse bedrijven niet getroffen

ROTTERDAM, 17 jan. - Koninklijke Shell-Groep, de enige in Nederland gevestigde multinationale onderneming met grote belangen in de Golfregio, was vanochtend nog niet getroffen door de oorlog die daar vannacht is uitgebroken, zo heeft een woordvoerder van Shell meegedeeld. De raffinaderij in Jubail, Oost-Saoedi-Arabie, waarin Shell een aandeel van vijftig procent heeft, draait gewoon door, aldus de woordvoerder. De raffinaderij heeft een verwerkingscapaciteit van 750.000 vaten olie per dag.

Shell heeft constant contact met de 'lokale overheid' over het verloop van de situatie, in verband met de veiligheid van werknemers. Een evacuatieplan ligt klaar. Er werken enkele tientallen Nederlandse Shell-employees in Jubail.

Het chemieconcern Akzo in Arnhem heeft zijn personeel vorige week via een intern memo opgeroepen geplande zakenreizen naar het Midden-Oosten af te zeggen dan wel uit te stellen. Medewerkers die op dat moment in de Golfregio verbleven werd aangeraden naar huis terug te keren, aldus een woordvoerder van Akzo vanochtend.

Unilever (zeep, voedingsmiddelen, cosmetica) zet zijn exportactiviteiten in de Golf onverminderd voort, zo deelde een woordvoerder van het concern in Rotterdam vanochtend mee. In de Golfregio heeft het bedrijf totaal enkele honderden mensen werken. De meeste gezinsleden van de werknemers in de landen die door Unilever als risicovol worden aangemerkt (Qatar, Bahrein, Jordanie en Saoedi-Arabie) zijn inmiddels naar veiliger oorden vertrokken.

Philips in Eindhoven stelt alles in het werk om contact te kunnen blijven onderhouden met de ruim honderd werknemers die nog in Saoedi-Arabie en omliggende landen verblijven, waaronder een handjevol Nederlanders. Philips wil verder geen informatie geven over de crisis- en evacuatie-scenario's die het bedrijf hanteert. Philips heeft in de regio vrijwel uitsluitend enkele verkoopkantoren en is er vooral actief met verkoop van consumentenprodukten, nauwelijks met kapitaalgoederen-investeringen.

De grote multinationale ondernemingen in Nederland kunnen nog geen zinnig woord zeggen over de directe economische gevolgen van de vannacht uitgebroken oorlog. Daarvoor is het nog te vroeg.