Nederlaag in Australie relativerende Schapers

MELBOURNE, 17 jan. - Het nieuws over de oorlog in de golf beheerste vandaag uiteraard ook de Australische Open. Het was in Melbourne al lang dag toen de luchtaanval begon. Sommige tennissers hoorden ervan in de kleedkamers, anderen pas toen zij van de baan kwamen. De bezorgdheid was groot. Televisie-toestellen werden op de nieuws-uitzendingen gezet, maar voor het overige ging het leven gewoon door. Stefan Edberg trad in al zijn bescheidenheid min of meer als woordvoerder op: “Het is een buitengewoon tragische zaak. Vooral voor degenen die er directer bij betrokken zijn dan wij. Maar wat wij ook doen, we kunnen er totaal geen invloed op uitoefenen.”

“Het doet je wel beseffen dat er belangrijker zaken zijn dan het verliezen van een partijtje tennis”, zei Michiel Schapers na zijn nederlaag in drie sets, 6-7 (2-7) 4-6 2-6, tegen Jaime Yzaga. De kleine man uit Peru was een maatje te groot voor de lange Schapers. De Rotterdammer blijft desondanks streven naar een plaatsje bij de eerste honderd. “Niet om iets te bewijzen, maar gewoon omdat ik daar thuishoor.”

De senior van het Nederlandse gezelschap was de enige die afhaakte. Jan Siemerink won in vijf sets, 6-2 5-7 4-6 6-4 6-2, van Carl-Uwe Steeb, die zich zo opwond over de aanmoedigingen voor zijn tegenstander dat hij een geldboete tegemoet kan zien. Mark Koevermans beukte als een ware rambo over de arme Jason Stoltenberg (6-3 6-3 6-3) en 'groentje' Petra Kamstra maakte het helemaal mooi door met een minimum aan winnende slagen, maar een maximale betrouwbaarheid te winnen van de veel ervarener Julie Halard, 6-3 6-4.

Samen met Jacco Eltingh en Richard Krajicek beschikt Nederland over vier man bij de laatste 32. Traditionele tennislanden als Zweden, Duitsland en Australie kunnen dat aantal hooguit evenaren, niet overtreffen.

Een lid van het groepje rond bondscoach Stanley Franker is zelfs zeker van een plaats bij de laatste zestien: de winnaar van het treffen tussen Mark Koevermans en Jan Siemerink in de derde ronde. Een leuk succes voor de thuisgebleven coach Frits Don. Mark Koevermans zal hem niet bellen. Hij weet het antwoord al: “Vechten jullie het maar mooi uit”

De twee clubgenoten kennen elkaar alleen van de training. Een echte partij hebben ze nog nog nooit gespeeld. Laat staan een 'best of five'. De 20-jarige Siemerink speelde in zijn leven een vijf-setter, voordat hij tegen Steeb aantrad: twee jaar geleden bij de nationale kampioenschappen tegen Menno Oosting.

In het begin miste Steeb nogal wat backhands. Toen die slag beter werd, had de Rijnsburger lange tijd geen verweer. Tot hij in de vierde set de lastige service van de Duitser begon te blokken en hij tot zijn eigen verrassing merkte dat zijn tegenstander minder conditie en in elk geval minder lef had. Siemerink kwam naar voren en maakte het in de vijfde set overtuigend af.

Bij Mark Koevermans droop het zelfvertrouwen er direct al vanaf. De Rotterdamse topspinspecialist voelde de vorm terugkomen. De verkoudheid die hem in Adelaide en Sydney plaagde, was onderdrukt. (ANP)