NCM stopt verzekeringen van export naar Golfregio

ROTTERDAM, 17 jan. - De Nederlandse Credietverzekering Maatschappij (NCM) heeft vandaag besloten geen nieuwe transacties meer te verzekeren naar een aantal landen in het Midden-Oosten. Dit heeft NCM-topman H. Groen vanochtend desgevraagd meegdeeld.

Gisteren had de NCM in een persbericht al laten weten dat de kredietverzekeraar de dekking op het Midden-Oosten heeft opgeschort in verband met “de nu ontstane oorlogsdreiging, alsmede de onmogelijkheid om het overzicht te behouden over de feitelijke kredietrisico's”.

De dekking van transacties naar Irak en Koeweit is al enkele maanden geleden opgeschort. Daar zijn nu Bahrein, Israel, Jordanie, Qatar, Saoedi-Arabie, Syrie en de Verenigde Arabische Emiraten bij gekomen. De NCM heeft vorig jaar voor 652 miljoen gulden aan exporten verzekerd naar genoemde landen in het Midden-Oosten.

De NCM is een particuliere schadeverzekeringsmaatschappij en verzekert betalingsrisico's die Nederlandse bedrijven lopen op hun binnen- en buitenlandse afnemers. In 1990 verzekerde de NCM transacties voor een totaalbedrag van 89, 9 miljard gulden.

Het is niet te zeggen hoe lang de landen in het Midden-Oosten 'dicht' zullen blijven. Dat hangt vooral af van het succes van de militaire actie van de geallieerden, aldus Groen. Het is ook onduidelijk of alle genoemde landen na een succesvolle actie weer 'open' zullen gaan. Dat hangt af van de financiele positie van de landen na afloop van de oorlog. “Als het stof is opgetrokken kunnen we kijken hoe de verschillende landen uit dit conflict tevoorschijn zijn gekomen”, aldus Groen.