Medisch team voor noodhospitaal Dubai gestrand in Egypte

DUBAI, 17 jan. - De vijftig man medisch personeel van de Nederlandse marine, die per vliegtuig op weg zijn naar Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten, zijn vanmorgen vroeg gestrand in de Egyptische hoofdstad Kairo. Het vliegtuig kreeg geen toestemming door het oorlogsgebied te vliegen zolang luchtaanvallen worden uitgevoerd.

Op het Nederlandse consulaat in Dubai verwacht men het gezelschap, dat gisteren vertrok vanaf Soesterberg, in de loop van de avond in de Emiraten. In Jebel Ali wordt het gezelschap opgewacht door luitenant ter zee J. Christiaanse die als arts de leiding heeft over het marinehospitaal. Angst of twijfel voelt hij niet: “Dit is toch waarom je voor de marine hebt gekozen. Wat we hebben geleerd kan nu in praktijk worden gebracht.” Het gesprek met Christiaanse had plaats enkele uren voordat de oorlog uitbrak. Hij is bijzonder te spreken over de medewerking van de autoriteiten in Dubai, het emiraat waartoe Jebel Ali behoort. “In een dag een telefoonaansluiting, dat is wel heel bijzonder. Elektriciteit en water zijn gratis, de noodcabines voor de ondersteunende diensten moeten we huren”, zegt hij. Aanvankelijk waren er wat strubbelingen over de precieze lokatie voor het hospitaal. De marinestaf had graag gezien dat de zogenaamde 'free-port', het vrij toegankelijke gebied, hiervoor beschikbaar was. In Dubai werd echter beslist dat het militaire gedeelte van de haven, waar de artillerie van de Emiraten is gelegerd, een betere plaats was. Hierdoor kan Dubai enigszins controleren wat er rond het hospitaal gebeurt.

In dat afgesloten gedeelte van de haven is de laatste dagen hard gewerkt aan het hospitaal. De speciale tent die vanavond volledig als ziekenhuis moet zijn ingericht, staat nog niet, maar de tijdelijke onderkomens voor administratie, voorraden en dergelijke zijn vrijwel klaar. Het bijzondere van dit marinehospitaal is, volgens de marine-arts, dat door een speciale aanpak met weinig personeel veel gewonden kunnen worden geholpen. Gewonden worden direct na binnenkomst geselecteerd op de ernst van de verwonding en via gescheiden circuits geholpen. Op die manier kunnen na een aanval dertig gewonden snel en op verantwoorde wijze worden behandeld. Indien nodig denkt Christiaanse 100 a 150 slachtoffers te kunnen verzorgen. “Daar horen ook de slachtoffers van een aanval met gifgas bij”, zegt hij. Enkele van de zeven artsen in het marinehospitaal zijn gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen door gifgas.

Omdat het ziekenhuis in de eerste plaats is bedoeld voor de bemanning van de drie Nederlandse schepen in de Golf (ruim 600 personen), beschikt het noodziekenhuis over geavanceerde beademingsapparatuur. “De meeste slachtoffers van aanvallen op schepen hebben ernstige longaandoeningen, als gevolg van brand of een aanval met gas”, zegt Christiaanse. Het spreekt volgens hem vanzelf dat het hospitaal ook gewonden van andere schepen opneemt als dat nodig is. Het marinehospitaal is bedoeld om de gewonden zover op te laten knappen dat zij naar huis kunnen worden vervoerd. In de tent zijn twee operatiekamers die gelijktijdig kunnen worden gebruikt.

    • Harm van den Berg