Kohl is 'zeer geraakt' door nieuws van aanval op Irak

BONN, 17 jan. - Bondskanselier Helmut Kohl is vannacht kort na het begin van de militaire acties in de Golf-regio telefonisch ingelicht door president Bush. De kanselier zei zeer geraakt te zijn door dit nieuws. Alle pogingen om nog een vreedzame oplossing te bereiken zijn nu mislukt, zei Kohl. Zijn gedachten gingen nu allereerst uit naar de mensen die het meest onder de militaire acties lijden. Juist Duitsers konden begrijpen wat zij doormaken.

Kohl, die vanmorgen in de Bondsdag voor de vierde keer is gekozen als kanselier, verzekerde dat de Bondsrepubliek met haar bondgenoten alles zal doen om de oorlog zo snel mogelijk beeindigd te krijgen. Oppositieleider Hans-Jochen Vogel (SPD) reageerde vannacht “met sprakeloos afgrijzen” op het nieuws uit de Golf. “De politiek heeft verzaakt”, zei hij. De SPD-fractie in de Bondsdag zou vanmiddag, na Kohls beediging, een debat aanspannen over de toestand in de Golf. De kanselier zou vooraf een verklaring afleggen.

Oud-minister Wischnewski, die onder kanselier Schmidt ('74-'82) een grote naam kreeg als bemiddelaar en als kenner van de Arabische wereld, ziet nu op korte termijn instabiliteit in het Midden-Oosten ontstaan. Het Westen moet rekening houden met het risico van collectieve Arabische ontmoediging enerzijds, radicalisering anderzijds, zei hij vannacht voor de televisie.

Het Westen moet daarom de militaire acties zo kort mogelijk houden, het mag niet op een oorlog tussen het Westen en de Arabische wereld uitdraaien, waarschuwde hij. Wischnewski riep de 60.000 Palestijnen die in de Bondsrepubliek leven op om “de Palestijnse zaak niet te schaden en niet met aanslagen misbruik te maken van hun verblijf in Duitsland”.

In het algemeen gaven de meeste commentatoren en presentatoren voor radio en televisie er de afgelopen weken en dagen duidelijk blijk van tegen gebruik van enig militair geweld in de Golf-regio te zijn. Hun houding weerspiegelt de opvatting van een meerderheid van de Duitse bevolking.