'Holy Cow! Daar komt weer een aanval op de stad'

“De Amerikaanse toestellen komen in golven, golf na golf na golf”, zegt een verslaggever van het Amerikaanse televisiestation CNN vannacht kort nadat de aanval op Bagdad was begonnen. “De toestellen gaan zo snel. Ik heb ervaring in oorlogsverslaggeving, maar dit is voor mij een vuurdoop.”

CNN meldde de aanval als eerste om 2.35 uur plaatselijke tijd in Bagdad. Het tv-station heeft drie verslaggevers in de Iraakse hoofdstad, die over de oorlog berichten vanuit de negende verdieping van het Al-Rashid hotel in het centrum van de stad: John Holliman, Peter Arnett en Bernard Shaw. Ze hingen hun microfoon vannacht uit het raam om de kijkers het geratel van het luchtafweergeschut en gedreun van de bommen te laten horen.

2.35: CNN interviewt in de studio in Atlanta ex-minister van defensie Caspar Weinberger. Opeens moet de uitzending worden onderbroken voor verbinding met Bagdad. De aanval is begonnen. Arnett zegt: “We horen luchtdoelgeschut, er is het geluid van vliegtuigen boven ons hotel, we horen geen bommen inslaan, maar we zien hier wel lichtflitsen”. Shaw voegt eraan toe: “Ik heb het idee dat de mensen hier zomaar in de lucht schieten, dat ze niet weten waarop ze moeten schieten. Heel vreemd is dat de lichten in Bagdad aanblijven”. De verslaggevers horen ook explosies aan de rand van de stad.

3.00: Arnett: “Er komt weer een aanval! Holy Cow! Je kunt de bommen op het centrum van de stad horen vallen”. Holliman: “Het lijkt op een inslag in het communicatiecentrum”.

3.07: Woordvoerder Witte Huis: De bevrijding van Koeweit is begonnen.

3.09: Arnett: “Ik hoor veel explosies. Holliman: “De stad wordt nu verduisterd. Laten we het licht uitdoen. Het hotel schudt”.

3.10: Arnett: “Elke bom lijkt raak. Er komen weer drie golven van vliegtuigen over”.

3.17: Shaw: “Wij zijn relatief veilig”. Arnett: “Voorlopig veilig genoeg. Ik ben verbaasd dat wij nog steeds kunnen bellen. Men had ons voorspeld dat alles meteen uitgeschakeld zou worden”.

3.35: Arnett: “Het is duidelijk dat dit een verrassingsaanval is. Men was hier in de omgeving niet al te bezorgd over een aanval”. Shaw: “Merkwaardig dat het ze bijna een uur heeft gekost om de stad te verduisteren, terwijl ze daar tevoren nog wel op geoefend hebben”.

3.45: Verslaggevers: “Dit is de meest intense aanval tot nu toe. Op een mijl van het hotel”. Shaw: “Het is uniek dat wij dit kunnen laten horen. Het lijkt wel of de Iraakse regering wil dat het gehoord wordt”.

4.05: Holliman: “Het lijkt wel op een miljoen vuurvliegen hier aan de hemel. Wij zien hier een voorbeeld van precisiebombardementen. Je kunt de vliegtuigen nauwelijks horen, het zijn gerichte bombardementen”.

4.20: Shaw: “Het is alsof we in het centrum van de hel zijn”. Holliman: “Voor onze familie wil ik toch even melden dat het ver van ons vandaan gebeurt”.

4.40: Shaw meldt dat hij onder tafel is gekropen; Holliman zit onder een bed.

5.00: Shaw: “Het schijnt dat ook de regering van Irak naar CNN kijkt” 8.25 Arnett: “Ik hoor het geluid als van een ver onweer. De bombardementen zijn nu verder verwijderd uit het centrum dan vannacht. Er zijn nu ook militairen op straat”.

13.00 Arnett: “Amerikaanse vliegtuigen vliegen boven de stad. Ik hoor geen bombardement meer. Amerika beheerst het luchtruim. Er zijn selectieve doelen geraakt. Een olieraffinaderij is verwoest, een telecommunicatiecentrum en in de verte brandt een fabriek met chemisch materiaal. De BBC meldt dat het ministerie van defensie is geraakt”.

14.00 Arnett: “Radio Bagdad beweert dat er veertien vliegtuigen van de geallieerden zijn neergeschoten, maar dat wordt door niemand bevestigd. De luchthaven lijkt niet geraakt te zijn”.

14.15 Arnett: “Saddam Hussein leeft nog. Een Amerikaanse technicus zag hem lopen in de Iraakse televisiestudio vlak voordat hij zijn toespraak hield. In het centrum is het rustig.