Herboren Olympus op weg naar finalepoule Cup

SNEEK, 17 jan. - Een volleybalster van Avero Olympus uit Sneek kent maar een paar hoogtepunten per jaar. Een overwinning op Brother Martinus vindt zij altijd leuk, maar verder moet ze het moreel hoog houden met “zware” internationale wedstrijden. “Misschien zijn wij niet zo veeleisend”, zegt Henriette Weersing, de aanvoerster van Olympus die 146 voor het Nederlands team speelde. “Uit de wedstrijden voor de Europa Cup of met het Nederlands team putten wij onze motivatie.”

Na zes saaie, maar voor Olympus vette jaren kwam door toedoen van Martinus op 15 december een einde aan een indrukwekkende reeks van 127 gewonnen wedstrijden in de eredivisie. Gisteravond toonde Olympus in de derde ronde van het toernooi om de Europa Cup 1 aan dat de historische nederlaag niet voor niets is geweest. Olympus verbaasde zichzelf en de 3.000 toeschouwers in de Sneeker sporthal met een verrassend ruime overwinning op Dinamo Tirana (15-7, 15-7, 15-8), waarmee de problemen van de afgelopen weken in een klap uit de wereld werden geruimd.

Dank zij het knappe resultaat lijkt de weg vrij naar een plaats in de finalepoule; bij de return in Albanie zal Olympus in totaal ten minste 23 punten moeten scoren om voor het eerst tot de laatste vier door te dringen. Dinamo Tirana, dat vijftien keer landskampioen werd, bereikte al driemaal eerder de finaleronde van de Europa Cup. Vorig jaar eindigde de Albanese club als derde. Olympus reikte in zes jaar nooit verder dan de derde ronde.

Geheel gerust zullen coach Hans van Wijnen en de vrouwen niet afreizen naar Albanie. Van Wijnen waarschuwde gisteravond al voor de “helse omstandigheden” waar zijn team mee te maken zal krijgen in de sporthal van Durres. “We hebben een ideale uitgangspositie, maar helemaal zeker ben ik niet. Het wordt een kakofonie van geluiden. Het zal onmogelijk worden met elkaar te communiceren. Maar we weten wat ons te doen staat.”

De 25-jarige aanvalster Henriette Weersing was zichtbaar opgelucht na het beslissende punt. Voor haar stond vast dat Olympus tegen Tirana voor het eerst dit seizoen het vertrouwde niveau haalde. Van Wijnen constateerde na afloop dat ook zijn belangrijkste speelster weer “helemaal de oude” was en dat de rest van het team zich gretig aan haar optrok. Met name de pas 18-jarige Erna Brinkman (Van Wijnen: “zij wordt van internationaal niveau”) was een belangrijke steun in aanvallen opzicht. Weersing: “We hebben een hele moeilijke periode achter de rug, waarin alleen Marjolein (de Jong) constant goed heeft gespeeld. De laatste drie jaar is de motivatie steeds moeizamer geworden. In het begin leer je heel snel allerlei nieuwe dingen, daarna gaat het erom de systemen te perfectioneren. Als je dan ook nog eens geen tegenstand hebt in de competitie is wordt het moeilijk je op te laden.”

De draad werd volgens Weersing weer opgepakt toen zeven speelsters van Olympus in december voor het Nederlands team konden spelen. “Toen wij van het Nederlands team terug kwamen bij Olympus waren we beter dan toen wij ernaartoe gingen. Van drie wedstrijden tegen Cuba leer je nu eenmaal meer dan een wedstrijdje van een half uur voor de competitie. Daar krijg je geen zelfvertrouwen van.”

Weersing zegt te smachten naar meer “zware wedstrijden”. Desondanks voelt ze niets voor een Nederlands team naar het model van het mannenteam, waarvan enkele jaren geleden alle internationals werden terugtrokken uit de competitie. “Uit de competitie stappen is onmogelijk”, zegt Weersing. “Van de club blijft dan niets over.” Weersing sluit niet uit dat een aantal internationals binnenkort overstapt naar lucratievere competities, bij voorkeur de Italiaanse. Zelf heeft ze al eerder aangegeven wel iets te voelen voor een contract in het buitenland, “maar het is nu nog te vroeg in het seizoen om daar iets over te zeggen”.

    • Rob Schoof