Hagen verwacht snel gesprek met Nedlloyd

ROTTERDAM, 17 JAN. Torstein Hagen verwacht binnen enkele dagen een gesprek te hebben met bestuur en commissarissen van Nedlloyd.

Hagen verklaarde afgelopen maandagavond een financiele herstructurering bij Nedlloyd door te willen voeren. Bij Nedlloyd gaat men ervan uit dat hij een plaats in de raad van bestuur van Nedlloyd ambieert.

Hagen zegt dat zijn onderneming Marine Investments 18 procent van de aandelen Nedlloyd bezit, en de Noorse onderneming DPO, waar Hagen in het bestuur zit, nog eens 5 procent van Nedlloyd heeft. Daarnaast zou Hagen de steun genieten van een groep van beleggers die tezamen 22 procent van de aandelen Nedlloyd heeft. Ondermeer het grote Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity is lid van deze groep. Fidelity bleek vorig jaar grootaandeelhouder in het havenconcern Furness en maakte vergeefs bezwaar tegen de wijze waarop Pakhoed Furness overnam.

Hagen stelt, bij voorkeur rustig buiten de publiciteit om, met het bestuur van Nedlloyd te willen praten. Hij werd echter gedwongen zijn belang in Nedlloyd en zijn intenties met dat belang bekend te maken, aangezien de regels van de Noorse effectenbeurs dat voorschrijven voor DNO. Daarom moest hij versneld contact met Nedlloyd zoeken.

In kringen rond Hagen worden geruchten, dat ook mensen binnen Nedlloyd de Noor hebben uitgenodigd zich weer met de onderneming te bemoeien, niet ontkend.

Hagen zou eerst een bod op Nedlloyd hebben overwogen, maar daar vooralsnog vanwege problemen met de financiering vanaf hebben gezien. C. Salen, een Zweedse reder die medebestuurder is van Hagens Luxemburgse investeringsmaatschappij Marine Investments, zei desgevraagd: “Een openbaar bod staat niet hoog op onze agenda. We hebben onze hoop gevestigd op een dialoog zonder een bod. Een bod betekent dat je veel geld moet lenen. En daarmee moet je voorzichtig zijn in deze onzekere tijden”.

Volgens ingewijden zou een vriendelijk bod, op verzoek van Nedlloyd, overigens wel door banken te financieren zijn.

De Noorse industriegroep Orkla Borregaard, de Noorse scheepsvaartonderneming Skaugen en de Noorse onroerendgoedmagnaat Olaf Thun, die in 1988 Hagen steunden bij diens poging invloed te krijgen op Nedlloyd, zeggen nu nauwelijks of geen aandelen meer in Marine Investments noch in Nedlloyd te hebben.

Ongeveer 9, 5 procent van de aandelen Nedlloyd is in handen van het personeel. De beleggingsgroep Minefa, ooit eigenaar van Ballast Nedam, heeft naar verluidt ook nog styeeds een bealng in Nedlloyd, maar hoort (nog) niet tot de groep die achter Hagen staat.