GEROOSTERDE PASTINAAK

Deze vroeger veel gebruikte groente is in Nederland in de vergetelheid geraakt, onder andere omdat landbouwers overschakelden op de veel makkelijker te produceren wortel. Gelukkig is er de laatste tijd sprake van een lichte kentering. Zo worden er pastinaken ingevoerd uit Belgie, terwijl in Nederland bio-dynamische boeren voor teelt van pastinaken kiezen, onder andere omdat ze zeer bevorderlijk zijn voor de luchtdoorlatendheid van de grond. Ik kies voor pastinaken omdat ze heerlijk zoet en voedzaam zijn.

Voor vier personen:

500 g pastinaken, geschild en elk in twee of drie stukken gesneden

2 eetl. niervet

Doe de stukken pastinaak in een pan kokend water en blancheer ze ongeveer 10 minuten. Doe intussen het niervet in een ruime ovenschaal en laat het smelten in een op 180 C voorverwarmde oven. Giet het kookwater van de pastinaken af en doe ze over in het gesmolten vet. Wentel de pastinaken door het vet tot ze er helemaal mee zijn bedekt. Zet de schaal circa 45 minuten in de oven, waarbij u de groenten een paar keer omdraait. Dien ze zo uit de oven op. Aldus bereide pastinaak is heerlijk bij gerootsterd vlees of gevogelte.

    • Kim Maclean