Fregatten in Golf op ruime afstand Koeweit

DEN HAAG, 17 jan --De twee Nederlandse fregatten Jacob van Heemskerck en de Philips van Almonde en het bevoorradingsschip Zuiderkruis zijn vannacht onder Amerikaans commando geplaatst.

De commandant van de Nederlandse schepen heeft van de Amerikanen nog geen specifieke opdracht gekregen. Het is de bedoeling dat de twee Nederlandse fregatten escorte en luchtverdedingstaken gaan uitvoeren voor een Amerikaans vliegkampschip vermoedelijk de Midway. Dit heeft een woordvoerder van Defensie meegedeeld. Over de taak van de Nederlandse schepen en het operatieterrein zullen vanaf heden alleen de Amerikanen mededelingen doen.

Over de operatie kan het ministerie van defensie verder niets zeggen. De Nederlandse fregatten zijn zo'n 700 kilometer van Koeweit verwijderd, het bevoorradingsschip Zuiderkruis met aan boord de vier Nederlandse oorlogscorrespondenten vaart een stuk zuidelijker door de Golf. Dreiging van de Iraakse marine is gering, al is de Marinestaf in Den Haag wel beducht voor terreuracties gelanceerd vanaf kleine vrachtschepen in de Golf. Op de Nederlandse schepen wordt nog geen oorlogswacht gehouden, de hoogste graad van paraatheid. De stemming aan boord is goed maar gespannen, meldde een radioverslaggever aan boord van de Zuiderkruis vanmorgen. Vanaf vanmorgen tien uur is in Den Helder een informatiecentrum bemand voor familieleden van bemanningsleden op de Nederlandse marineschepen. Vanochtend vroeg zijn de contactpersonen van de drie zogeheten thuisfrontcomites door de marine op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in de Golf. Kolonel W. Brand, hoofd van de afdeling personeel van het commandement der zeemacht en verantwoordelijk voor het opvangcentrum, verklaarde dat de achterban van het marinepersoneel over het algemeen al goed geinformeerd is door de media. Tot vanochtend tien uur waren niet meer dan zo'n tien telefoontjes van familieleden binnengekomen.

Zij kregen te horen dat de schepen tot heden niet in de vijandelijkheden zijn betrokken. Een van de twee Nederlandse batterijen Patriot-raketten is vanmorgen bij Diyarbakir in het zuid-oosten van Turkije ongeveer 200 kilometer van de grens met Irak gelnstalleerd. De tweede batterij zou vandaag in de loop van de dag worden gefnstalleerd. Dat zei vanmorgen E. B. Grunewald van de Nederlandse ambassade in Ankara, die tijdens de Golfoorlog optreedt als verbindingsman. Op de vraag of het inzetten van de Patriot-raketten, die dienen als luchtafweer, nog wel zin heeft nu in de berichten wordt gezegd dat bij de eerste aanvallen nagenoeg de hele luchtmacht van Irak zou zijn uitgeschakeld, zei Grunewald: “We weten niet wat er op verspreid liggende vliegvelden in Irak nog staat aan vliegtuigen. We moeten rekening houden met wraakacties.” Hij achtte het onaannemelijk dat Koerden, die in het grensgebied met Irak wonen, zoals werd verondersteld militaire installaties van NAVO-landen in het gebied zullen proberen te saboteren. Een deel van de ongeveer 150 Nederlandse luchtmachtmilitairen, die de Patriot-batterijen moeten gaan bemannen, zijn volgens Grunewald vanmorgen bij Diyarbakir aangekomen; de rest wordt in de loop van de dag verwacht.