Filmfinancier stapt op bij Credit Lyonnais

AMSTERDAM, 17 JAN. Filmfinancier mr. F. Afman stapt op bij Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN). Afman wordt in de filmwereld gezien als het zakelijk brein dat verantwoordelijk is voor de succesvolle groei van de filmfinanciering bij CLBN. Giancarlo Parretti, een van de belangrijke klanten van CLBN op dit gebied, werd eerder deze week in Italie in hoger beroep wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna vier jaar.

Afman, die ondermeer was betrokken bij de financiering voor honderden miljoenen guldens van een groot aantal films van de filmmaker Dino di Laurentiius, had tot halverwege dit jaar een vast adviseurscontract met CLBN. Hij zal zich echter reeds in maart of april vestigen als onafhankelijk adviseur. Hoewel het vertrek volgens zowel Afman als CLBN in vriendschappelijke sfeer geschiedde, liggen er volgens goed geinformeerde bronnen een aantal zakelijke geschillen aan ten grondslag.

Van invloed zou zijn dat het afgelopen jaar vier senior account managers van de Entertainment Business divisie van CLBN zijn overgestapt naar de NMB Bank, die een eigen filmfinancieringspoot wil opzetten. De vier behoorden tot de vaste ploeg waar Afman mee werkte. Daarnaast zou CLBN tegen de zin van Afman de touwtjes van de filmfinanciering strakker hebben aangetrokken door nog maar een beperkt aantal filmproducenten te financieren.

Volgens ingewijden is het vertrek van Afman bij CLBN tevens uit onvrede over de nauwe banden van de bank met de Italiaanse zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini. Parretti en Fiorini namen drie jaar geleden Cannon over en doopten het om tot Pathe Communications. Parretti werd eerder deze week door het Italiaanse gerechtshof in Napels in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tien maanden wegens frauduleuze handelingen. Eind vorig jaar nam Pathe Communications het Amerikaanse amusementsconcern MGM-United Artists over voor 1, 36 miljard dollar.

    • Steven Adolf