Bush vastbesloten militaire potentieel Irak te vernietigen

WASHINGTON, 17 jan. - Het Witte Huis heeft gisteravond om zes over zeven plaatselijke tijd officieel in Washington bekendgemaakt dat “de bevrijding van Koeweit is begonnen”. Onder de codenaam 'Operation Desert Storm' waren de Verenigde Staten toen al samen met de strijdkrachten van de coalitiepartners overgegaan “tot het afdwingen van het mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, aldus woordvoerder Marlin Fitzwater. De aanval was even daarvoor, om 7 uur 's avonds Amerikaanse tijd, ingezet.

Twee uur later verklaarde president Bush in een televisietoespraak dat er luchtaanvallen werden uitgevoerd op militaire doelwitten in Irak en Koeweit. “We zijn vastbesloten om Saddam Husseins potentieel voor kernwapens onklaar te maken. We zullen ook zijn chemische wapens vernietigen. Veel van Saddams artillerie en tanks zullen worden vernietigd”, aldus Bush, die tijdens de toespraak veel glimlachte naar het televisiepubliek.

Volgens Bush was Saddam ondanks vijf maanden van diplomatieke pogingen van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Arabische landen niet bereid om Koeweit te verlaten. “Nu hebben de 28 landen met strijdkrachten in het Golfgebied alle redelijke pogingen tot een vreedzame oplossing uitgeput en ze hebben geen andere keuze dan het met geweld verdrijven van Saddam uit Koeweit”, zei hij. “De eerste berichten van generaal Schwarzkopf zijn dat onze operaties volgens plan verlopen.”

Het gaat er volgens de president om dat de strijdkrachten van Saddam Hussein Koeweit verlaten en dat de legitieme regering van Koeweit wordt hersteld. Irak moet zich aan de betreffende resoluties van de Verenigde Naties houden en weer een “cooperatief lid van de familie van staten” worden, aldus Bush. De door de VN afgekondigde economische sancties tegen Irak konden dit doel niet bereiken. “De wereld kon niet langer wachten”, zei Bush.

    • Maarten Huygen