Banken zijn het oneens over schuldverlichting voor Polen

WARSCHAU, 17 JAN. De groep van banken waarbij Polen voor 10, 5 miljard dollar in het krijt staat, is het onderling oneens over de vraag of zij dit Oosteuropese land een gedeelte van de schuld moet kwijtschelden.

Dat hebben bankfunctionarissen gisteren in Londen verklaard. Volgens een aantal leden van het tienhoofdige gremium mag Polen geen speciale behandeling krijgen.

De banken zijn benaderd door Janusz Sawicki, de belangrijkste onderhandelaar van Polen over de buitenlandse schuld. Sawicki maakt momenteel een tweeweekse rondreis door Europa om de crediteuren warm te maken voor de Poolse wensen. Sawicki is ook uit op een nieuwe overeenkomst met de informeel in de Club van Parijs verenigde Westerse regeringen, die vorig jaar februari al een gebaar richting Polen maakten door Polen uitstel van zijn rentebetalingen te geven. Dit uitstel loopt in maart af.

Polen hoopt dat zijn Westerse schuldeisers tachtig procent van de 46, 1 miljard dollar aan buitenlandse schuld kwijtschelden. Circa 10, 5 miljard dollar heeft Polen uitstaan bij commerciele banken. De rest is schuld aan Westerse regeringen. De Poolse regering wil een drastische vermindering van haar schuld ter ondersteuning van vorig jaar ingezette economisch hervormingsprogramma.

“Vermindering van de schuldenlast is van historische betekenis”, schreef de kersverse Poolse president Lech Walesa deze week aan de G-7, de groep van zeven belangrijkste industrielanden in de wereld. De ministers van financien en de presidenten van de centrale banken van de G-7 komende volgende week bijeen in New York. Tot de G-7 behoren de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Canada en Italie.

Een aantal Franse, Duitse en ook Oostenrijkse banken is voorstander van kwijtschelding van alle of bijna alle schuld van Polen. De nieuwe Poolse leiders moeten volgens hen niet worden opgezadeld met de financiele narigheid van veertig jaar communisme.

Andere banken, vooral Amerikaanse en Britse, weigeren Polen gunstige voorwaarden voor te schotelen. Kwijtschelding van de Poolse schuld zou een gevaarlijk precedent scheppen voor de onderhandelingen met Brazilie en Mexico, twee landen met zeer grote bankschulden. Deze banken vinden dat Polen zijn schuld moet herstructureren binnen de opzet van het plan-Brady, vernoemd naar de Amerikaanse minister van financien Nicholas Brady, zoals bijvoorbeeld ook Mexico heeft gedaan.

Binnen het Brady-programma uit maart 1989 hebben enkele landen hun schuldenlast ietwat kunnen verminderen. In dit plan kan een deel van de schuld worden omgezet in effecten en laagrentende obligaties, Een andere optie is dat de rentetarieven worden verlaagd of dat de aflossingsperiode wordt herzien.

Zolang er oneningheid bestaat in de stuurgroep van de banken, kan zij geen voorstel doen aan Warschau over sanering van de schulden. Elk voorstel vergt een meerderheid binnen de stuurgroep. (Reuter)