Aanslagen in Italie voor begin oorlog

ROME, 17 jan. - Nog voordat de oorlog in de Golf vannacht uitbrak, zijn in Italie twee aanslagen gepleegd op Amerikaanse doelen, een kantoor van de luchtvaartmaatschappij Pan Am in Turijn en een Amerikaanse universiteit in Fiesole. De aanslag in Turijn is opgeeist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Onbekenden gooiden gisteren twee molotovcocktails naar de vitrine van het Pan Am-kantoor in Turijn. Niemand raakte gewond en een beging van brand kon worden bedwongen. In een anoniem telefoontje werd de aanslag opgeeist door mensen die zeiden te spreken namens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van George Habash. De aanslag zou zijn gepleegd “ter ondersteuning van het Iraakse volk”. De beller kondigde aan dat “in de komende uren” andere Amerikaanse doelen in Italie zullen worden getroffen.

De Amerikaanse universiteit in Fiesole, in de buurt van Florence, werd getroffen door een brandbom, die geen schade aanrichtte. Een anonieme man meldde per telefoon dat de aanslag was gericht “tegen de Verenigde Staten en tegen de oorlog”. Op veel plaatsen in Italie is de bewaking inmiddels verscherpt. Volgens berichten zijn de afgelopen maanden verscheidene Arabische terroristen via Cyprus, Griekenland en Joegoslavie naar Westeuropese landen gegaan.