Aandelenbeurzen scherp hoger na aanval op Irak

ROTTERDAM, 17 JAN. De even na middernacht ingezette luchtaanval op Irak deed de aandelenbeurzen vanochtend danig opleven. Zowel in Tokio als op de Europese beurzen trokken de noteringen fors aan.

AMSTERDAM Bij opening van de beurshandel noteerden de aandelen meteen vier tot vijf procent hoger dan het slot van gisteren. Het nieuws van de succesvolle aanval op Irakese doelen werd met optimisme begroet. Als gevolg van de verbeterde stemming en de scherp gedaalde olieprijs (Brent minus 10 dollar) konden vele aandelen fors hogere koersen laten zien en liepen de omzetten op. De chemieaandelen Akzo en DSM stalen de show met koerstijgingen van 3, 70 gulden en 3, 90 gulden naar respectievelijk 75, 10 en 92, 10 gulden.

Koninklijke Olie verloor in deze situatie wat van zijn aantrekkelijkheid en noteerde tegen het middaguur dubbeltjes lager op 128, 30 gulden nadat het aandeel eerder nog een koers van 127, 70 gulden had laten zien. KLM maakte een sprong van 1, 40 gulden naar 20, 80 gulden. Pakhoed, die voor het begin van de oorlog nog flinke winsten kon maken, steeg vanochtend bescheiden met vijf dubbeltjes op 171 gulden. Het door de Noor Torstein Hagen belaagde transportconcern Nedlloyd ging met 90 cent omhoog. Internatio kon in dit circus geen aandacht trekken. De koers bleef staan op 71 gulden.

De CBS-stemmingsindex voor aandelen die onmiddellijk na de opening naar 78, 4 was gestegen (plus 3, 6 punten) stond tegen het middaguur nog wat hoger op 78, 8. Volgens de handelaren op de vloer zijn het vooral grote instituten en de beroepshandel die de handel gaande houden. Daarbij speelt volgens een beursmakelaar een grote rol dat er veel baisseposities zijn. Vrijdag lopen de januari-posities af van de aandelenopties. De Amerikaanse dollar verloor vanochtend ongeveer drie cent op 1, 7155 gulden.

NEW YORK De handel op Wall Street, die gisteravond omstreeks 22.00 uur Nederlandse eindigde, verliep in een geheel andere sfeer dan op de Tokiose beurs, waar het nieuws over de aanval op Irak al bij opening bekend was.

De Amerikaanse aandelen lieten gisteren een weinig inspirerend enwisselvallig koersverloop zien wegens de aanwezige nervositeit over de oorlogsdreiging. Hoewel de lusteloze marktstemming gisteren vooral hierdoor werd bepaald, konden de noteringen toch licht aantrekken doorselectieve vraag van kopers die zich bewust zijn van de marktrisico's. De beursomzet was met 134, 6 miljoen verhandelde aandelen hoger dan de 110 miljoen van de dag ervoor. Naarmate de beursdag ten einde liep, lieten de koersen een verdere lichte verbetering zien. Het Dow Jones gemiddelde van industrieaandelen eindigde tenslotte ruim 18 punten hoger op 2.508, 91.

TOKIO De aandelenkoersen op de beurs van Tokio lieten vanochtend een fors herstel zien. Nadat de beurs vanochtend in mineur opende op het nieuws over het begin van oorlogshandelingen in de Golfregio, daalden de koersen gedurende de eerste vijftien minuten. Het Nikkei-225-gemiddelde verloor aanvankelijk zelfs ruim 343 punten. Toen er meer nieuws doorkwam over het verloop van de strijd verbeterde de beursstemming snel en ontstond een aanzwellende vraag naar aandelen. Hierna trokken de koersen over een brede linie flink aan terwijl ook de omzetten groter werden. Aan het einde van de beursdag stond het Nikkei-225-gemiddelde op 23.446, 81. Dit is een stijging van 1.004, 11 punten ten opzichte van het slotniveau van gisteren, een toename van bijna 4, 5 procent. In alle marktsectoren trokken de koersen aan waarbij speciaal de sectoren elektrotechniek, telecommunicatie, banken, farmacie en luchtvaart in de lift zaten. Het aantal verhandelde aandelen was met 450 miljoen stuks fors hoger dan de 240 miljoen van de dag ervoor. Op de valutamarkt verloor de Amerikaanse dollar terrein ten opzichte van de yen.

LONDEN De Britse aandelenkoersen waren bij opening van de beurshandel al 1, 4 procent hoger dan gisteren. Het nieuws over de succesvolle en massale luchtaanval op Irakese doelen veroorzaakte een vaste stemming, alhoewel toch terughoudendheid was te bespeuren. De olieaandelen, die door de vanochtend scherp gedaalde olieprijs met minder optimisme dan voorheen worden bekeken, lieten lagere noteringen zien. Tegen de middag stond het FT-100-gemiddelde ruim 41 punten hoger op 2.095, 7 bij levendige handel. Handelaren zeiden te verwachten dat het koerspeil later op de dag te lijden zou kunnen krijgen van winstnemingen.

FRANKFURT De Duitse aandelen die vanochtend in de voor-beurshandel al met gemiddeld vier procent waren gestegen, handhaafden dit niveau ook na de opening en bleven vast gestemd. Tegen het middaguur stonden vele hoofdfondsen op forse winst. Daimler-Benz en Deutsche Bank waren beide ruim 20 mark hoger. Chemiefondsen BASF en Hoechst lagen eveneens vast in de markt.

PARIJS De Franse aandelenkoersen beleefden vanochtend bij de opening een stijging van ruim zes procent. Na scherp hogere openingskoersen trad enige afbrokkeling in door winstnemingen. Dat de oorlog langer zou kunnen duren dan optimisten beweren, zal later een meer behoudende stemming kunnenopleveren, werd op de beurs gehoord. Enkele aandelen overtraden zelfs de door het beursbestuur ingestelde 10 procent stijgingslimiet zodat de handel in deze stukken tijdelijk moest worden gestaakt.

Een half uur na de opening van de beurs stond het CAC-40- koersgemiddelde op 1.526, 4, 7 procent hoger dan het slot van gisteren.

BRUSSEL Ook op de Belgische aandelenbeurs trad vanochtend een aanzienlijke koersstijging op. Gemiddeld stegen de noteringen met 5, 4 procent bij oplopende omzetten. Het afdekken van baisse-posities was een stimulerende factor.