Aandelen stijgen snel, goud massaal verkocht

ROTTERDAM, 17 jan. - De financiele markten reageerden vanmorgen euforisch op de verrassend geringe Iraakse weerstand tegen de geallieerde aanval. De olieprijs maakte de grootste val aller tijden, aandelenkoersen schoten omhoog en goud en dollars, waarin in tijden van crises massaal wordt belegd, werden massaal verkocht.

De aandelenbeurzen in Amsterdam, Frankfurt en Parijs openden vier tot zes procent hoger nadat de beurs in Tokio 4, 5 procent was gestegen. Londen deed het rustiger aan met een eerste winst van 1, 4 procent.

De prijs van een vat Noordzee-olie (159 liter) daalde in een paar uur tijd met tien dollar naar 23 dollar. Het goud kelderde ongeveer vijf procent naar 384 dollar per ounce (31, 1 gram) en de dollar stond rondom het middaguur met 1, 7155 gulden ongeveer drie cent lager dan gisteren.

“Mensen die goud opkochten voordat de oorlog uitbrak, dumpen nu al hun goud op de markt. En goudproducenten verkopen ook veel” zegt een handelaar in Zurich. Een handelaar in Londen vatte de stemming in een woord samen: “opluchting”.

Handelaren in Tokio konden meteen reageren op de eerste berichten die kort na de opening binnenkwamen, een uur na middernacht Nederlandse tijd. Aanvankelijk daalden de aandelenkoersen met anderhalf procent, maar Amerikaanse vervolgberichten over geringe Iraakse weerstand deden de stemming omslaan. Ook de dollar steeg in Azie aanvankelijk naar een hoogtepunt van 1, 75 gulden, evenals de prijs van olie (33, 5 dollar) en goud (411 dollar).

“In wezen is er, zoals we al zo lang weten, teveel olie. De Westerse landen hebben nu voor ruim drie maanden aan voorraden” verklaarde een Japanse handelaar de euforie. “We hebben hier maanden op zitten wachten”, zei een ander.

Om geldgebrek in panieksituaties te voorkomen, pompte de Japanse centrale bank vandaag 600 miljard yen (7, 7 miljard gulden) gulden in de markt en zal volgens bankpresident Yashusi Mieno morgen hetzelfde doen.

In Amsterdam werd de beurshandel voor een kwartier gestaakt in fondsen die meer dan twee gulden in koers stegen of daalden. Ook in Parijs en Brussel waren er handelsmaatregelen. Aanstaande zondag en maandag komen de zeven grote industrielanden (G-7) in New York bijeen om het internationale monetaire beleid te coordineren.

Later in de ochtend werden handelaren voorzichtiger. “Als berichten over de eerste tien gesneuvelde Amerikaanse vliegtuigen binnenkomen, kan de stemming omslaan”, waarschuwde een van hen. “Het kan mis gaan als de oorlog zich gaat voortslepen en grondtroepen erbij betrokken raken”, zei een collega in Frankfurt.

Rondom het middaguur stond de stemmingsindex in Amsterdam op 78, 8 punten, bijna vijf procent hoger dan gisteren. De koersstijging in Tokio is deels een correctie van de daling met 3, 3 procent gisteren. De meeste andere beurzen waren de dag voor de aanval rustig. Maar in Tel-Aviv, waar het beursgebouw tegen aanvallen met gas is beschermd, stegen de koersen gisteren al met vier procent.