VS zenden puikje van hun technologie naar Golf-gebied

ROTTERDAM, 16 jan. - Irak is na het verstrijken van het VN-ultimatum niet alleen een potentieel doelwit van de grootste verzameling Amerikaanse wapens sinds de oorlog in Vietnam, maar gelijktijdig ook een proefterrein voor de nieuwste Amerikaanse gevechtsmiddelen. Ongeveer alles wat niet spijkervast in laboratoria of testcentra was verankerd is de afgelopen tijd naar het Golfgebied gestuurd.

Zelfs super-geavanceerde wapensystemen die nog niet eens de ontwikkelingsfase achter de rug hebben, worden hals over kop naar het Golfgebied overgebracht om Operatie Desert Shield te ondersteunen. De heersende militaire mening, gebaseerd op slechte ervaringen in Vietnam dat je soldaten op het gevechtsveld niet moet hinderen met apparatuur waarmee nog volop wordt geexperimenteerd, heeft het verloren van de verlokkingen van de nieuwste militaire snufjes.

Langs de grens van Koeweit en Irak vliegen nu de twee prototypes van het allermodernste wat de Amerikaanse industrie heeft kunnen vervaardigen op het gebied van luchtverkenning. Twee Boeing 707-machines zijn omgebouwd tot surveillance-vliegtuigen die met zeer verfijnde radarsystemen dag en nacht tot 200 kilometer diep achter de Iraakse linies kijken. Het systeem, E-8 Joint STARS genaamd, opent als het ware de ogen van de Amerikaanse commandanten. Zolang de verkenningsvliegtuigen in de lucht zijn, kunnen de bevelhebbers in Saoedi-Arabie elke Iraakse beweging of opstelling op de grond van tanks, artillerie, pantserwagens en zelfs laagvliegende helikopters signaleren op het moment dat het gebeurt.

De experimentele Joint STARS-toestellen zijn op speciaal verzoek van de commandant van Central Command, generaal Norman Schwarzkopf, ter ondersteuning van de Operatie Desert Shield naar Saoedi-Arabie gestuurd na spectaculaire resultaten bij recente testvluchten in Duitsland.

Volgens het blad Aviation Week zou NAVO-bevelhebber generaal John Galvin na het zien van die resultaten gezegd hebben dat hij “twintig jaar geblinddoekt was geweest”.

De Joint STARS doet eigenlijk op de grond wat de bekende AWACS vliegende radar doet in de lucht. De exacte capaciteiten van de bijzondere verkenners zijn geheim, maar de proefvluchten zouden hebben uitgewezen dat geen enkele vijandelijke beweging in Koeweit de zeventien waarnemers aan boord kan ontgaan. Wat de Amerikaanse commandanten aan het front vooral aanspreekt is de geboden mogelijkheid op basis van de automatisch doorgeseinde beelden snelle tactische beslissingen te nemen.

Pag. 5: .

Een nieuw Amerikaans raketwapen dat gebruik kan maken van de doelinformatie die door Joint STARS wordt geleverd, is de ATCMS-Army Tactical Missile System. De eerste produktie-exemplaren zijn bij de Amerikaanse artillerie-eenheden in de Saoedische woestijn gestationeerd. De raket is een antwoord op de Iraakse Scud-raket. Het negen meter lange projectiel kan met een grote hoeveelheid kleine bommen op honderden kilometers afstand Iraakse tankformaties vernietigen. De ATCMS is ontwikkeld ter vervanging van de verouderde Lance-raket en kan eventueel ook een nucleaire of chemische lading dragen.

Om 's nachts precisie-aanvallen op zwaar verdedigde Iraakse doelen te kunnen uitvoeren zijn enkele slimme Amerikaanse stand off-wapens versneld in produktie genomen. Een daarvan is de AGM-130, een zware bom met een raketmotor en vleugeltjes, die door aanvalsvliegtuigen als de splinternieuwe F-15E en de inmiddels van de aanval op Libie bekende F-111 op afstanden van 25 tot 70 kilometer nauwkeurig naar belangrijke objecten kunnen worden gestuurd, zoals commandocentra of raketinstallaties.

Om de kwetsbaarheid van de grote strategische B-52 bommenwerper te verminderen heeft Amerika in Israel een extra hoeveelheid geleide projectielen gekocht van het type Have Nap. Als lanceerplatform voor de Israelische raketten kan de B-52 doelen raken op een veilige afstand van negentig kilometer. Door middel van een televisiecamera in de neus van de Have Nap kan het projectiel op meters nauwkeurig naar een geselecteerd aanvalsobject gestuurd worden. Voor de bezetting van Koeweit beschikt de Amerikaanse luchtmacht slechts over een klein aantal van de Israelische raketten voor testdoeleinden.

Een belangrijk Brits wapensysteem, dat mogelijk zijn vuurdoop krijgt in een Golfconflict, is de Alarm anti-radar raket. De proefnemingen met de Alarm zijn nog maar net afgesloten. Afgevuurd door Tornado- of Jaguar-bommenwerpers richt de Britse raket zich automatisch op Iraakse radarinstallaties. Als een radarantenne even 'zwijgt' kan de Alarm aan een parachute korte tijd in het gebied blijven hangen om, als de radar weer werkt, alsnog zijn aanval af te maken. Irak heeft gisteren zijn grens met Turkije gesloten, waardoor het niet langer mogelijk is voor mensen die een dreigende oorlog willen ontvluchten om langs deze route het land te verlaten. Dit heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen bekendgemaakt, dat er aan toevoegde dat Irak ook landmijnen langs de grens zou hebben gelegd.

Volgens een onbevestigd bericht van het Amerikaanse televisiestation NBC zijn inmiddels zeker 25 B-52 bommenwerpers vanuit de Verenigde Staten naar een onbekende bestemming in het Midden-Oosten overgevlogen. De B-52 is de belangrijkste bommenwerper voor de lange afstand, die niet alleen bommen maar ook kruisraketten en zelfs kernwapens kan meevoeren.

De Iraakse troepen in Koeweit zijn volgens een melding van de Egyptische radio gisteren doorgegaan met de versterking van hun defensieve stellingen in het gebied. De Jordaanse radio voegde hieraan toe dat Irak gisteren ook zijn arsenaal aan grond-grondraketten voor de middellange afstand in paraatheid gebracht. (UPI, Reuter)

    • Michiel Bicker Caarten