Vliegpremie op M-Oosten stijgt met het uur

ROTTERDAM, 16 JAN. De kosten van verzekeringspremies voor vluchten naar het Midden-Oosten zijn excessief gestegen, terwijl het passagiersaanbod vrijwel nihil is. De premies voor ongevallen- en molestverzekeringen in het gebied stijgen met het uur. Luchtvaartmaatschappijen hebben hun diensten op het Midden-Oosten tot een minimum beperkt.

Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA in Geneve wordt het steeds moeilijker verzekeringen voor vluchten naar de Golfregio af te sluiten. De prijzen stijgen scherp. Eerder werd al bekend dat een verzekering voor een vlucht naar Tel Aviv met 2.000 procent is gestegen. De IATA verwacht overigens niet dat de burgerluchtvaart in de regio geheel stil komt te liggen waneer een oorlog uitbreekt. De KLM ziet af van een beroep op een wet uit 1939 die het mogelijk maakt dat de overheid zich in oorlogstijd garant stelt voor de dekking van eventuele verzekeringsuitkeringen. Dat zou de verzekeringspremies kunnen verlagen. In het overleg met Verkeer en Waterstaat hierover is volgens de KLM gebleken dat de materie te gecompliceerd is.

De KLM heeft het aantal vluchten in de richting van de Golf deze week verder beperkt. Vluchten naar Tel Aviv, Jeddah, Abu Dhabi en Kairo zijn tot een minimum teruggebracht. Naar Bahrein en Doha (Qatar) wordt niet meer gevlogen. Deze maatregelen gelden voorlopig tot 2 februari.

Op de lijndienst Amsterdam-Dubai-Bangkok is de tussenstop in Dubai geschrapt. Deze vlucht gaat waarschijnlijk via Tasjkent in de Sovjet-Unie om zo ver mogelijk van riskante gebieden verwijderd te blijven. De Russische autoriteiten hebben hiervoor formeel nog geen toestemming verleend, maar bij de KLM gaat men ervan uit dat die deze week afkomt.

Royal Jordanian Airlines heeft vanochtend alle vluchten in oostelijke richting geschrapt en premies ingesteld op vluchten naar de Golf en vanuit de Golf. Ook Iran Air schrapte vandaag bestemmingen.

Volgens Holland International, de grootste reisorganisatie in Nederland, is het nog wel mogelijk lijndiensttickets te krijgen voor bestemmingen in het Midden-Oosten, uitgezonderd Irak en Koeweit, maar zijn ze “vrij duur” geworden. Veel lijndiensten zijn geschrapt; via omwegen en met veel overstappen zijn de belangrijke bestemmingen in het Midden-Oosten nog bereikbaar. “Maar dat kan natuurlijk ieder moment veranderen”, aldus een woordvoerder.

Holland International constateert in de markt voor vakantiereizen deze zomer een afwachtende houding. Met name boekingen voor trips naar Turkije en Cyprus blijven uit. Wel is verhoogde belangstelling voor Spanje waarneembaar.

Normale reisverzekeringen bieden geen dekking in het geval er oorlog uitbreekt. In dat geval kan alleen een molestverzekering uitkomst bieden. Drie dagen geleden kostte een molestdekking voor een verblijf van vier weken in Israel 625 gulden. Vanochtend kon Baneke Assurantien in Amsterdam hetzelfde risico alleen nog maar onderbrengen voor 2.000 gulden per maand. De verzekeraar brengt dit risico onder in Engeland. In Nederland verzekert alleen de Nederlandse Luchtvaartpool zelf personen in risicogebieden.