Tweede man Colombiaanse drugskartel geeft zich over

BOGOTA, 16 jan. - De tweede man van het Colombiaanse drugskartel uit Medellin, Jorge Luis Ochoa, heeft zich gisteren overgegeven aan de autoriteiten. Ochoa is de belangrijkste drugsbaron in Colombia na Pablo Escobar, de leider van het kartel.

De overgave van Ochoa “toont duidelijk aan dat het regeringsbeleid resultaten oplevert”, aldus Rafael Pardo, de veiligheidsadviseur van de Colombiaanse regering. De regering heeft drugsbaronnen herhaaldelijk beloofd hen niet uit te leveren aan de Verenigde Staten als ze zich overgeven.

Vier weken geleden gaf Fabio Ochoa, een jongere broer van Jorge Luis Ochoa, zich al over. De derde Ochoa-broer, ook een belangrijke drugsbaron, is nog vrij. Volgens regeringsdecreten kunnen de drugsbaronnen onder bepaalde voorwaarden ook rekenen op halvering van hun straf. Colombia kent een maximale gevangenisstraf van dertig jaar.

Jorge Luis Ochoa ontkwam al tweemaal aan een veroordeling door de Colombiaanse justitie. In 1984 werd hij in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan Colombia. Daar kwam hij op borgtocht vrij, om vervolgens te verdwijnen. Drie jaar later werd hij opnieuw opgepakt, maar de Colombiaanse rechter liet hem vrij wegens een juridisch-technische fout.

Het staken van de uitlevering is met gemengde gevoelens ontvangen in de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van de Colombiaanse regering in de strijd tegen de drugsmafia. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat het Colombiaanse beleid alleen zinnig is als de drugsbaronnen tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld.

Het Colombiaanse leger arresteerde gisteren ook de leider van een moordcommando. De man, Deny Munoz Mosquera, zou in opdracht van het drugskartel uit Medellin veertig politiemannen hebben vermoord. (Reuter, AFP)