Trainen met oordoppen als voorbereiding op Albanie

SNEEK, 16 jan. - Ook als de volleybalsters van Avero Olympus vanavond in Sneek een afgetekende overwinning behalen tegen Dinamo Tirana zal het optimisme over het het bereiken van de felbegeerde plaats in de halve finale van het Europa-Cuptoernooi gematigd zijn. De return moet namelijk nog worden gespeeld en de geschiedenis heeft geleerd dat zoiets met een Albanese tegenstander geen eenvoudige zaak is. Ervaren topploegen als het Italiaanse Ravenna en Dynamo Berlin verloren al eens met 3-0 in Tirana. “We weten ongeveer wat we kunnen verwachten. Een koude hal, fanatiek publiek en waarschijnlijk lijnrechters die corrupt zijn. Het zal allemaal nog een graadje erger zijn dan dat wij bijvoorbeeld in Craiova hebben meegemaakt”, zegt Hans van Wijnen, trainer-coach van nationaal kampioen Olympus.

Bij Olympus wordt daarom heel veel tijd gestoken in de organisatie van de wedstrijd van volgende week in Tirana. Zo zullen de speelsters straks zelfs met oordoppen in gaan trainen. Tegelijkertijd zal dan in de zaal versterkt het kabaal te horen zijn dat een groep Albanese supporters onlangs maakte tijdens een toernooi in Sicilie en dat door manager Ton Boerenbrink werd opgenomen. Om de ploeg alvast een beetje te laten wennen. Boerenbrink herinnert zich: “Bij de finale van dat toernooi speelde Dinamo tegen een Italiaanse ploeg. Er zaten 1500 Italianen in de zaal, maar die hadden toch geen schijn van kans tegen de 25 Albanese fans. Die maakten een lawaai, ongelooflijk.” Coach Van Wijnen: “Daarom gaan we het met die oordoppen proberen. Eens kijken of je je eigen ploeggenoten en de scheidsrechter dan nog kunt verstaan.”

Het verblijf van Olympus in Albanie zal volgende week bewust heel kort zijn. De ploeg reist eerst naar het nabij de grens met Albanie gelegen Joegoslavisch Titograd, zal daar een nacht doorbrengen om de volgende dag per bus naar Tirana te rijden. Een rit van naar schatting 100 kilometer. Op die manier heeft men maar een overnachting in Albanie. Meteen na de wedstrijd tegen Dinamo, die op woensdag 23 januari in de vooravond wordt gespeeld, reizen de volleybalsters weer terug naar Titograd. Het Duitse Milbertshofen, de club van Nederlander Ronald Zoodsma, deed het geisoleerde Zuideuropese land dit seizoen nog korter aan. Voor de return tegen Nedori Tirana vloog het team met een luxe privejet even snel heen en weer; vertrek uit Munchen 's ochtends om tien uur, terugkomst dezelfde dag om negen uur 's avonds. Er moesten destijds een paar spelers van de selectie in Duitsland achterblijven, omdat er geen plaats meer voor ze was in het vliegtuig. Acht spelers en de trainer konden mee. De spelers trokken thuis al hun sportkleding aan en keerden ongewassen terug. Van Wijnen: “Wat Milbertshofen heeft gedaan is natuurlijk de meest ideale situatie. Maar dat was bij ons financieel niet haalbaar.”

Ronald Zoodsma zegt tijdens het bliksembezoek aan Albanie zijn ogen te hebben uitgekeken. Na de landing van het Duitse vliegtuigje op het vliegveld van Tirana zagen de spelers vanuit de ramen naast de baan een man aan een paal opgehangen, dood. “We dachten eerst dat het een pop was, maar we konden duidelijk zien dat het een echte man was.” Na dit onplezierige welkom maakte Zoodsma naar zijn zeggen geen vervelende dingen meer mee in Albanie. Alleen bij vertrek was de man die lampen op de startbaan moest aandoen spoorloos. Pas nadat er geld zou worden betaald wilde hij tevoorschijn komen. “Achthonderd dollar en het ging om acht lampen. Dat is dus tweehonderd gulden per lamp. Dat telt lekker aan”, rekent Zoodsma voor.

Armoede

“Ik begrijp”, vervolgt hij serieus, “best dat ze daar overal een slaatje proberen uit te slaan. Ik ben bijna overal op ter wereld geweest, maar nergens heb ik zo'n armoede gezien als in Albanie. Je ziet bijna geen auto's, wel paard en wagens, fietsen en vooral lopende mensen.” Volgens Zoodsma zijn de wegen in Albanie van zeer matig gehalte. Hij voorspelt de ploeg van Olympus dan ook een helse tocht. “Die kunnen nog wat verwachten. Die zitten uren in de bus, let maar op.”

Sportief gezien had Milbertshofen, ongeslagen koploper in de Bundesliga, geen enkele moeite met Nedori Tirana. In eigen zaal was al met 3-0 gewonnen en bij de return won de Duitse ploeg binnen twintig minuten de eerste set met 15-1. Ook deze keer werd het 3-0. “In de hal konden zo'n 4000 toeschouwers, maar er waren er misschien twee a driehonderd. En die deden hun mond niet open”, vertelt Zoodsma. Olympus-manager Ton Boerenbrink heeft daar wel een verklaring voor. Volgens hem stelt het mannenvolleybal in Albanie niets voor. In tegenstelling tot het spel bij de vrouwen. Olympus' opponent Dinamo Tirana bereikte drie keer een Europa-Cupfinale (met vier ploegen). Coach Hans van Wijnen noemt deze ploeg na het zien van videobeelden “een geroutineerde ploeg met oude tantes”.

Manager Boerenbrink heeft nog geprobeerd beide duels in Sneek afgewerkt te krijgen. Maar daar waren de Albanezen absoluut niet voor in. “Al had ik 100.000 dollar geboden”, zegt Boerenbrink. “Er werd me verteld dat ze die wedstrijd niet willen missen in Albanie.” Volgens de manager die vele uren met de voorbereiding is bezig geweest zal de sporthal in Tirana tot de laatste plaats bezet zijn. Hij won informatie in bij een vorige tegenstander van Tirana, Brno. “Er stonden duizenden supporters buiten toen die ploeg bij de zaal aankwam. Die mensen konden er niet meer in, want binnen was het al helemaal vol. De Tsjechische vrouwen bleken erg onder de indruk van de hele sfeer. Ik hoop en verwacht dat wij er als nuchtere Nederlanders beter tegen kunnen.” Coach Van Wijnen: “Zo'n volle zaal kan ook inspirerend werken. Maar als het bij hun draait en bij ons draait het niet dan gaan we er natuurlijk onderdoor.”

Waarnemer

Op verzoek, alsmede op kosten, van Avero Olympus zal er in Tirana een officiele waarnemer van de Europese volleybalbond aanwezig zijn. Daarvoor is een Hongaar aangewezen. Hij moet er op toezien dat alles in en rondom de wedstrijd in Albanie reglementair verloopt. Volgens manager Boerenbrink is ten onrechte de indruk gewekt dat de club uit Sneek om de waarnemer heeft gevraagd omdat de angst zou bestaan dat de scheidsrechter door de Albanezen wordt omgekocht. “Maar dat is onzin”, zegt hij. “Het gaat ons om de lijnrechters. Dat zullen zoals gebruikelijk bij dit soort wedstrijden Albanezen zijn. Die hebben straks ook die 4.000 mensen toeschouwers achter hun rug zitten. En die mannen moeten de dag na de wedstrijd wel weer door de straat moeten kunnen lopen. Dus zou het, voorzichtig gesteld, zo kunnen zijn dat die mannen onwille van hun eigen veiligheid in het voordeel van de thuisclub zullen wijzen.”

    • Hans Klippus Florine Boucher