The Washington Post

Het was geen verrassing dat president Saddam Hussein de secretaris-generaal van de VN schoffeerde (door hem een dag op een onderhoud te laten wachten) en zijn bemiddeling vervolgens bruusk afwees; hij ziet de Verenigde Naties immers als een dekmantel voor de Verenigde Staten.

Op hetzelfde moment dat de secretaris-generaal van de VN vergeefs probeerde een politieke oplossing in Bagdad te bereiken, spanden Amerikaanse regeringsfunctionarissen zich ervoor in de Israelische regering in Jeruzalem van de noodzaak van militaire zelfbeheersing te overtuigen, in een laatste poging Jeruzalem ervan te weerhouden de eerste klap uit te delen en zo zij gedwongen mocht worden op geweld van Bagdad te reageren daarbij evenredigheid te betrachten.

Het is een merkwaardig verzoek dat de Verenigde Staten heeft gedaan, namelijk een verzoek dat niet kan worden gedaan zonder een ijzersterke toezegging te geven aan Israel, indien het wordt aangevallen.

Toch is het een noodzakelijk verzoek, bedoeld om Bagdads uitspraak de oorlog onmiddellijk te 'zioniseren' en de anti-Saddamcoalitie te splijten, te ondergraven. Door Saddams eis om zich ten koste van Israel te laten uitkopen af te wijzen verdient Washington een serieus gehoor in Israel. De Amerikaans-Israelische vriendschappelijke betrekkingen worden, zoals nooit tevoren, op de proef gesteld.