Protestsong Lennon nu over Golf

ROTTERDAM, 16 jan. - Met een aan de Golfcrisis aangepaste tekst is John Lennons protestsong 'Give peace a chance' uit 1969 gisteren opnieuw uitgebracht. Aan de huidige opname van het nummer, dat destijds tegen de Vietnam-oorlog werd geschreven, verleenden onder anderen de popartiesten Terence Trent d'Arby, Peter Gabriel, Al Jarreau, Cyndi Lauper, Little Richard en Randy Newman hun medewerking. De nieuwe tekst is geschreven door de 15-jarige Sean Lennon en zijn moeder Yoko Ono, Lennons weduwe. Producent van de plaat en de bijbehorende videoclip is de popartiest Lenny Kravitz.

Zoals de oorspronkelijke tekst van 'Give peace a chance' een aardig beeld geeft van wat de 'peaceniks' bezighield tijdens de Vietnam-oorlog - 'Meditation', 'Alan Ginsberg', 'Hare Krishna' - zo weerspiegelt de huidige tekst deze tijd: 'Acid House- gay spouse- green house- heavy metal- hip-hop- censorship- has to stop- HIV- AZT- New Kids dance on- MTV- With toxic waste dumps- in the sea.'

Opvallend is dat het woord Irak of Middle East in de nieuwe versie niet voorkomt maar Vietnam wel: “Everybody's talking 'bout: civil war- revolution- Armageddon- no solution- are we facing- Vietnam? - we don't want to- drop the bomb”. In de oorspronkelijke versie kwam het woord Vietnam overigens in het geheel niet voor.

Pag. 6: .

Een 'tijdloze vredesboodschap'

Aan het refrein wordt dan des te meer betekenis toegekend: 'Give peace a chance' was en is voor het koppel Lennon-Ono, met of zonder kind, de tijdloze boodschap.

Give peace a chance was in 1969 onderdeel van een vredescampagne van John en Yoko, die verder bestond uit het houden van bed-in's voor vrede in verschillende grote steden, waaronder de befaamde sessie in het Hilton-hotel van Amsterdam. Tijdens een verblijf in Montreal werd op 1 juni 1969 Give peace a chance opgenomen in kamer 1742 van het Queen Elizabeth Hotel. In de volgepakte kamer waren, naast toevallige voorbijgangers, de Canadese Radha Krishna Temple en een plaatselijke rabbi, ook beroemdheden als de 'LSD-psychiater' Timothy Leary, Beatles-perschef Derek Taylor en de Newyorkse discjockey 'Murray the K' verzameld.

De huidige opname had plaats in verschillende studio's in New York, Los Angeles en Londen. De meer dan veertig artiesten, onder wie verder Bonnie Raitt, Eurythmics-zanger Dave Stewart, Tom Petty (van de Heartbreakers) en Iggy Pop werken belangeloos aan de opname mee en stemmen erin toe dat de opbrengst van de cd-singleverkoop ten goede komt aan de 'John Lennon Greening of the World Scholarship'. De cd-single en de video, die uitkomen bij Virgin Records, zullen komend weekend in de Verenigde Staten verkrijgbaar en mogelijk omstreeks dezelfde tijd eveneens in Nederland.

Schitterend door afwezigheid is Julian Lennon, de 27-jarige zoon van John uit zijn eerste huwelijk, die er blijkbaar niet voor voelde zich voor Ono's karretje te laten spannen. Boze tongen zullen immers ook nu weer beweren dat de weduwe Lennon over de rug van Lennon de publiciteit zoekt. De andere zoon, Sean Taro Ono Lennon, werd in 1975 op zijn vaders verjaardag, 9 oktober, geboren. Met zijn opvoeding heeft zijn vader zich altijd meer bemoeid dan met die van zijn oudste.