Nerveuze beurzen wachten oorlog met spanning af

ROTTERDAM, 16 JAN. Op alle internationale aandelenbeurzen wachten beleggers nerveus het uitbreken van de Golfoorlog af. In Tokio en op alle Europese beurzen daalden de koersen vanochtend. De handelsomzet bleef minimaal. Op Wall Street stabiliseerde het koersniveau zich gisteren en kon het Dow Jones gemiddelde van industrie-aandelen de dag zelfs met een kleine winst eindigen.

AMSTERDAM Bij het begin van de handel waren de koersen op het Damrak vanochtend weer lager. Er was weinig activiteit op de vloer. Het wachten is op de oorlog. Tegen de middag wees de CBS-stemmingsindex met 74, 9 een daling aan van 1, 1 punt, een terugval van 1, 4 procent.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street beleefden gisteren opnieuw een enerverende dag omdat de oorlog in het Midden-Oosten elk moment kan uitbreken. Ondanks deze spanning lieten de beurskoersen een vrij rustig verloop zien.

Het Dow Jones industrial gemiddelde, dat de vorige dag bijna 18 punten kwijtraakte, kon de beursdag tenslotte zelfs positief eindigen. Bij het slot stond de Dow Jones op 2.490, 59 met een winst van 6, 68 punten. Het aantal verhandelde aandelen was opnieuw zeer gering en tot dusver het laagste niveau van het jaar met 109.980.000 verhandelde aandelen. Het bestuur van de New York Stock Exchange heeft besloten om op het moment dat de vijandelijkheden uitbreken de handel een half uur stil te leggen.

TOKIO De aandelenkoersen op deze Japanse beurs stonden vanochtend onder grote druk wegens de naderende Golfoorlog. De aandelenkoersen daalden over een breed front, slechts een enkel aandeel noteerde hoger. Aan het einde van de beursdag liet het Nikkei-225-gemiddelde een fors verlies zien van ruim 777 punten en eindigde bij 22.442, 70. Dit is 3, 3 procent onder het eindniveau van de voorgaande beursdag en daarmee een der grootste dalingen van de afgelopen maanden. De beursomzet was aan de lage kant.

Op de valutamarkt verloor de yen terrein tegenover dollar.

LONDEN De Britse aandelenkoersen begonnen vanochtend op lagere noteringen. Beleggers blijven de ontwikkelingen gelaten afwachten en wachten op verder nieuws. De beursomzet bleef matig. Het FT-100-koersgemiddelde was het middaguur met 13 punten circa 0, 6 procent lager op 2.057, 6.

FRANKFURT Bij opening van de handel waren de Duitse aandelenkoersen vanochtend gemiddeld 0, 7 procent lager bij een dunne handel. De Dax-30-index opende 9, 5 punten lager op 1.316, 12 en was ongeveer een uur later terugevallen naar 1.311, 88. De omzet bleef ook vanochtend klein.

PARIJS De koersen openden vanochtend 1 procent lager. De handel bleef ook vanochtend weinig betekenen. De meeste beleggers wachten af.

BRUSSEL Bij kalme handel brokkelden de Belgische aandelenkoersen vanochtend nog meer af. Hoofdfondsen Petrofina en Solvay verloren beide 0, 5 procent naar respectievelijk 9.300 frank en 10.250 frank.