Muzikale grappen met ernstigste toewijding

Voorstelling: The Sons of the Magnificent 7, met Henny Vrienten, Fay Lovsky, Jakob Klaasse, Jan Pijnenburg, Jan de Hont, Joost Belinfante en Ronald Brunt. Gezien: 15-1 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Aldaar t-m 19-1, daarna elders.

The Magnificent 7 zijn de meesters van de muzikale pastiche. Wat begon als aardigheidje van een groepje popmuzikanten, dat de dwang van de hitparade beu was, is na enkele jaren uitgegroeid tot heuse theatertournees met voorstellingen waarin niets meer aan het toeval wordt gelaten. Maar de aanstekelijke muzikantenpret is, ook in het derde programma, gebleven. Ze spelen waar ze zin in hebben - en het repertoire wordt nog steeds in hoofdzaak gevonden in de filmmuziek. Van de Mancini-hits tot de zingende cowboys uit westerns van de jaren vijftig, van gothische horror-klanken tot het aanvallige neurie-deuntje uit Un homme et une femme en het smeltende duet uit Les parapluies de Cherbourg.

Er staat een melige schemerlamp op de vleugel, er wordt regelmatig van hoofddeksel gewisseld en de diaprojectie levert een eigen, soms komisch botsend commentaar op de muziek. Dat betekent echter niet dat er hier met de pet naar wordt gegooid. Integendeel: zelfs het onbenulligste wijsje wordt met ernstige toewijding ten gehore gebracht. Alle grappen - en die zijn er veel - krijgen een stevig fundament van muzikaal vakmanschap. The Magnificent 7 kunnen, mede dankzij de effectieve geluidstechniek, beurtelings klinken als een smeuige big band, een stemmig strijkje of zelfs een symfonisch filmorkest. Vooral in de protserige thema's uit tv-series als Mannix en Peyton Place of uit filmklassiekers als Indiana Jones of The Godfather valt op hoe natuurgetrouw alles is gearrangeerd.

De zeven multi-instrumentalisten worden aangevoerd door Henny Vrienten, wiens vaardigheid in de conference groeit, en van extra kleur voorzien door Fay Lovsky met haar duizend verschillende zangstemmen. Gezamenlijk vormen ze een gehaaid show-orkest, dat op hoogst verrassende wijze eer bewijst aan zelden meer gespeelde muziekjes uit een rijk gevulde vergaarbak.

    • Reinjan Mulder
    • Henk van Gelder