Krajicek is in recordtijd een wereld-tennisser

MELBOURNE, 16 jan. - Richard Krajicek slaat zich in recordtijd naar wereldroem. Vandaag ruimde de organisatie van de Australische Open een plaats voor hem in op de op een na mooiste baan van het complex van Flinders Park, terwijl nationaal kampioen Paul Haarhuis, die op het zelfde moment speelde, werd afgescheept met de karige behuizing van baan vijftien. Bovendien kreeg Krajicek de beste Australische scheidsrechter (Ings) op de stoel.

De 19-jarige Hagenaar van Tsjechoslowaakse afkomst, versloeg de 'echte' Tsjechoslowaak Petr Korda met 4-6 7-6 (7-3) 6-3 6-4, hoewel die als 39ste op de wereldranglijst toch als uitgesproken favoriet gold.

Ook Jacco Eltingh plaatste zich vandaag voor de derde ronde van het mannenenkelspel. De Heerdenaar versloeg in de tweede schifting de Fransman Jean-Philippe Fleurian, nummer 53 van de wereld, in vijf sets: 6-1 3-6 7-6 3-6 6-1. Paul Haarhuis werd uitgeschakeld. De Italiaan Camporese, die zijn voornaam Omar ontleent aan de beroemde Argentijnse ex-voetballer van Juventus Omar Sivori, won van de zwak serverende Haarhuis met 7-5 7-5 3-6 6-3.

Bonus

Met de bonus-punten die een overwinning op een speler uit de top-vijftig met zich meebrengt, zorgde Krajicek echter voor de grootste Nederlandse opwinding. Hij stormt door zijn prestaties de tophonderd binnen. Een knappe prestatie. Anderen hebben daar op zijn minst veertien toernooien voor nodig; de Hagenaar slechts negen. In de felicitaties deelden Rohan Goetzke, Marian Laudin en Stanley Franker. De Australier is als coach van Jong-Oranje de huidige begeleider van Krajicek. Laudin is degene die hem tennissen leerde en duizenden trainingsuren aan hem besteedde. Bondscoach Stanley Franker is de man die het Haagse talent vertrouwen schonk.

Nog geen twee jaar geleden leek het met Krajicek als tennisser gedaan. Het gevolg van een samenloop van omstandigheden: het uiteengaan van zijn ouders, problemen op school en een groeischeut waardoor hij de coordinatie kwijtraakte. Alles kwam in een keer. Winnen was er niet meer bij en menigeen vroeg zich af wat Franker bezielde, toen hij hem ondanks alles opnieuw een Jong Oranje-contract aanbood. Het vervolg kon men lezen in een stenciltje dat in Melbourne speciaal ten behoeve van de Australische pers werd uitgegeven: winnaar van de Verona Challenger (tegen Eltingh), Casablanca (Dosedel), finalist in de Challenger van Brest en in Munchen. Verdiensten over heel 1990: 33.492 Amerikaanse dollars. In 1991 is dat al 3870 dollar, waar door het bereiken van de derde ronde in Australie 10.000 gulden bijkomen.

Marian Laudin vertolkte woensdag in het duel Krajicek - Korda een niet onbelangrijke bijrol. Hoewel tegenwoordig jeugdtrainer bij de bond is hij zijn vroegere pupil nog altijd voor de volle honderd procent toegedaan. Tussen het maken van aantekeningen door gaf hij daar zo'n uiting aan, dat Korda zich er groen en geel aan ergerde en de coach een heel lelijk scheldwoord toebeet.

Laudin: “Dat hij zich daardoor uit zijn concentratie laat brengen, is zijn probleem.” De Hagenaar was verrast dat Krajicek vooral in mentaal opzicht zoveel sterker is geworden. “De goeie sfeer in de ploeg heeft daar zeker aan meegewerkt”, aldus Laudin. Toch kende Krajicek een onzekere start. De manier waarop hij in de tiende game zijn opslag verloor, was zelfs ronduit knullig. Maar het herstel was imponerend. Van her en der kwamen de toeschouwers af op het geluid dat zijn zwaar inslaande service maakte. Tegen het einde kreeg hij er van het inmiddels volgelopen stadion een open doekje voor.

Paul Haarhuis had echter een van zijn befaamde off-days. De opslag van de Eindhovenaar liep niet en pogingen om vanuit het achterveld de slagenwisselingen te beheersen, faalden door missers van de backhandkant. De op zichzelf foeterende Haarhuis kwam desondanks in de tweede set tweemaal een break voor om direct erop zijn service op love in te leveren.

De topspelers die vandaag in actie kwamen hadden over het algemeen weinig problemen de volgende ronde te bereiken. Steffi Graf, die een Grand Slam-titel wel weer eens kan gebruiken nadat zij vorig jaar in Melbourne voor het laatst zegevierde, had andermaal geen mededogen met een tegenstandster. De kleine Maya Kidowaki schreef een game op haar naam.

Bij de mannen kwam Boris Becker simpel verder. De Duitser, tweede op de ranglijst, gaf de Tsjechoslowaak Marian Vajda geen enkel uitzicht op een surprise. Ook Jay Berger (VSt-12) kwam simpel verder, tegen Witsken (VSt). (ANP)