Israel in oorlogssfeer, alle scholen gesloten

TEL AVIV, 16 jan. - In Israel hangt vandaag een beklemmende oorlogssfeer. Na het verstrijken van het ultimatum van de Verenigde Naties aan Irak worden de minuten en uren tot het uitbreken van de door veel Israeliers onvermijdelijk geachte oorlog geteld. “Het is nu twee uur en 17 minuten na het aflopen van het ultimatum”, zo begon een radio-commentator vanmorgen.

Alle scholen zijn vandaag op last van de minister van onderwijs voor onbepaalde tijd gesloten uit angst voor Iraakse raketaanvallen. Voltreffers op scholen kunnen volgens de autoriteiten meer slachtoffers maken dan bij verspreiding van de ruim een miljoen leerlingen het geval zal zijn. Aangezien in alle woningen in opdracht van de burgerverdediging een 'veiligheidskamer' is ingericht, die is afgesloten voor gifgassen, wordt het verantwoord geacht de scholieren thuis te laten.

Vanmorgen is ook begonnen met de gedeeltelijke ontruiming van ziekenhuizen om plaatsen vrij te maken voor slachtoffers van eventuele Iraakse raketaanvallen of bombardementen.

Het doorgaans drukke verkeer op de toegangswegen naar Tel Aviv was vanmorgen opvallend rustig. Veel Israeliers zijn niet naar hun werk gegaan en geven er de voorkeur aan de gebeurtenissen thuis binnen het 'veilig' bereik van gasmaskers en bij de 'veiligheidskamers' af te wachten. In de loop van de dag zal minister van defensie Moshe Arens beslissen of het moment is aangebroken om de algehele noodtoestand af te kondigen.

Na dagen van zeer intensieve voorlichting via de media over het grote gevaar van Iraakse aanvallen hebben de Israelische autoriteiten nu gekozen voor een andere benadering. Officieel wordt nu onderstreept dat de Iraakse raketten slechts geringe schade kunnen aanrichten. Ook informatieve programma's zijn luchtiger geworden.

Generaal-majoor Avihu Bin-Nun, de commandant van de Israelische luchtmacht, droeg gisteren tijdens een persconferentie in Tel Aviv zijn steentje bij aan het wegnemen van de angstgevoelens onder de burgers. Volgens de generaal zullen de twee Patriot anti-luchtdoelinstallaties, gekregen van de Verenigde Staten, “heel spoedig” operationeel zijn. De 'aangepaste' Patriot-raket is volgens de luchtmachtcommandant in staat om binnenkomende Iraakse raketten op tijd te onderscheppen.

De Israelische luchtmacht heeft inmiddels het scenario klaar voor precisiebombardementen op de Iraakse raketinstallaties in het westen van Irak, van waaruit Israel kan worden beschoten. “Wij weten niet precies waar zich alle Iraakse raketinstallaties bevinden, maar onze informatie is heel goed”, aldus generaal Bin-Nun. “Wij weten dat er 30 vaste raketinstallaties zijn en 35 verplaatsbare.”

Generaal Bin-Nun zei dat iedere raketinstallatie om de zes uur twee tot drie raketten kan afvuren. Gistermiddag waren er volgens de generaal nog geen tekenen dat Irak aanstalten maakte de raketten in stelling te brengen. Ook al krijgt Israel volgens Bin-Nun via de Amerikaanse spionagesatellieten geen directe gegevens over de militaire situatie in Irak, toch heeft Israel nauwkeurige informatie over dat land, zo blijkt uit zijn woorden.

De Iraakse raketinstallaties die Israel bedreigen liggen naar zijn zeggen op “30 minuten vliegtijd” van Israel, terwijl Israelische vliegtuigen in 50 minuten boven Bagdad kunnen verschijnen. De generaal zei dat laag vliegende Iraakse SU-24 bommenwerpers het Israelische luchtruim weliswaar kunnen binnendringen maar geen enkele kans hebben naar hun bases terug te keren. Zonodig zullen Israelische jagers de Iraakse vliegtuigen boven Jordaans en Syrisch grondgebied achtervolgen, zo zei generaal Bin-Nun.