Irak reageert niet op verstrijken ultimatum

BAGDAD, 16 jan. - Uren na het verstrijken van het ultimatum van de Verenigde Naties had Irak nog altijd niet gereageerd op de laatste oproepen om alsnog zijn troepen uit Koeweit terug te trekken.

Het nieuwsbulletin van Radio Bagdad maakte vanochtend om acht uur plaatselijke tijd zelfs geen melding van het aflopen van het ultimatum. Wel sprak een omroepster bij het begin van een programma over Arabische literatuur de woorden: “Als een natie denkt dat slavernij en onderdrukking de loop van de toekomst bepalen, moet ze de handen ineenslaan ter verdediging van haar waardigheid en soevereiniteit.”

De Iraakse leider Saddam Hussein maakte gisteravond nog een laatste inspectiereis langs de troepen aan het front. Een uur voor het verstrijken van het ultimatum zei hij via de radio dat ze volledig klaar waren voor de strijd. Arabische diplomaten verwachten dat de Iraakse leider van nu af aan niet meer in het openbaar zal verschijnen om te voorkomen dat hij een gemakkelijk doelwit wordt voor de Amerikanen.

De Iraakse kranten maakten vanmorgen uitgebreid melding van de harde opstelling van hun leider. “Irak is de leider geworden van de nieuwe Arabische mars naar de vrijheid”, schreef Al-Qadissiya. “Iraks heroische leger zal alle menselijk, economisch en militair potentieel gebruiken om een klinkende en beslissende overwinning te behalen op de agressieve Amerikaanse militaire machine.” Het feit dat de Verenigde Staten niet eerder een aanval hebben ondernomen heeft alles te maken met de kracht en de effectiviteit van de Iraakse strijdkrachten, meent de krant.

Talrijke inwoners van Bagdad zijn de afgelopen dagen vertrokken. Er was gisteravond aanmerkelijk minder verkeer dan normaal. De meeste winkels en restaurants waren gesloten. “Niemand wil iets kopen”, aldus een winkelier die het slot van zijn winkel inspecteerde. (Reuter, AFP, AP)