Illegale afvalstort: twee arrestaties

ROTTERDAM, 16 jan. - Een speciaal opsporingsteam van de politie en het ministerie van milieubeheer heeft de 45-jarige J. van H. uit Boxtel aangehouden, die ervan wordt verdacht de afgelopen jaren op grote schaal illegaal chemisch afval te hebben gestort in Belgie en Noord-Frankrijk. Gearresteerd is ook de 42-jarige G. J. S. uit Ridderkerk, als afdelingshoofd werkzaam bij de Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Hij zou Van H. behulpzaam zijn geweest bij de clandestiene praktijken.

De aanhoudingen zijn verricht na vele maanden intensief onderzoek. Het chemische afval, afkomstig uit Nederland en Duitsland, werd met behulp van onjuiste grensdocumenten geexporteerd. In enkele gevallen is het afval op Belgische en Franse stortplaatsen teruggevonden.

In verband met dit milieuschandaal heeft de Belgische politie gisteren in dat land enkele mede-verdachten gehoord. Het openbaar ministerie in Den Bosch verwacht dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen. Vermoedelijk wordt het onderzoek eind deze maand afgesloten. In afwachting daarvan wil justitie geen verdere mededelingen doen.

De gearresteerde verdachte uit Boxtel is eigenaar van het bedrijf Brabant Metals, dat zich bezighoudt met de afvoer van chemisch afval. In mei vorig jaar werd voor het eerst een inval gedaan bij dat bedrijf - en ook nog op zes andere plaatsen - waarbij administratieve bescheiden en afvalmonsters in beslag zijn genomen.

Niet bekend