Fregatten oefenen op het beschermen van vliegdekschip

DEN HAAG, 16 jan. - De drie Nederlandse marineschepen opereren op dit moment ten noord-oosten van Quatar, juist beneden de 27 30' breedtegraad. De fregatten controleren in de Golf, in het noordelijke B-gebied, de bewegingen van koopvaardijschepen om toe te zien op het handelsembargo dat de Veiligheidsraad heeft ingesteld. De schepen oefenen ook met Amerikaanse schepen voor escorte en luchtverdediging, aldus de marinevoorlichtingsdienst.

Als vijandelijkheden uitbreken zullen de Nederlandse schepen toegewezen worden aan de Verenigde Staten voor de verdediging van een vliegkampschip, vermoedelijk de Midway. Zij vallen dan onder het uitvoerend commando van de Amerikanen, al behoudt de Nederlandse minister van Defensie te allen tijde een vetorecht over die inzet.

Het bevoorradingsschip Zuiderkruis was gisteren nog in de buurt van Dubai maar stoomt ook naar een noordelijker gelegen operatiegebied voor bevoorradingstaken. De Zuiderkruis wordt tegen luchtaanvallen verdedigd door zes mariniers met Stinger-raketten en het goalkeepersysteem. Marineschepen van andere landen staan de Zuiderkruis terzijde mocht dat nosig zijn.