Foto

SOESTERBERG - Van de vliegbasis Soesterberg zijn vanmorgen vijftig Nederlandse militairen per Hercules-vliegtuig vertrokken naar de Golf.

Arabische Emiraten bemannen. De dertig bedden van het hospitaal zijn in eerste instantie bedoeld voor de zeshonderd Nederlanders aan boord van de drie marineschepen in de Golf, maar er kunnen eventueel ook gewonden van bondgenoten worden behandeld. Minister Ter Beek van defensie zei in een toespraak tot het personeel van het noodhospitaal dat “gebruik van geweld vanaf heden niet meer uitgesloten is. Mocht het onverhoopt tot een gewapend conflict komen, dan zult u daar een zware taak moeten uitvoeren.” In het veldhospitaal zal slechts een dienstplichtige werken, een arts. De overigen - vijftien verpleegkundigen, een chirurg, een anesthesist, drie artsen, drie operatiekamerverpleegkundigen, gewondendragers en -verzorgers, koks en chauffeurs - zijn beroepsmilitairen. Er gaan ook enkele mariniers mee voor de opbouw van het hospitaal. Van de groep maken drie vrouwen deel uit. (Foto NRC Handelsblad- Leo van Velzen)