Financiele markt neemt afwachtende houding aan

AMSTERDAM, 16 JAN. De financiele markten volharden vandaag in hun afwachtende houding onder invloed van de ontwikkelingen in de Golf. Aandelenkoersen daalden licht, maar er was geen handel van betekenis. Ook de dollarkoers bleef vrijwel onveranderd. Alleen de prijs van het goud steeg noemenswaardig.

De olieprijs steeg vanochtend op de termijnmarkten in Londen en Singapore met ruim twee dollar per vat voor contracten met leveringsdatum in februari. In Londen werd om half een een prijs van 30, 30 dollar bereikt en voor levering in maart 29 dollar per vat. Met ingang van vandaag is de adviesprijs voor benzine in Nederland met vier cent per liter verhoogd en voor dieselolie met zes cent.

Nadat de beurs van Tokio onder invloed van het aflopen van het ultimatum in de Golf vandaag een forse klap had opgelopen (de koersen van de aandelen daalden meer dan drie procent in waarde) bleven de koersverliezen op de Europese beurzen beperkt. Voor de tweede achtereenvolgende dag keken de handelaren en beleggers de kat uit de boom. Ook in de olietermijnhandel is sprake van een afwachtende houding. Handelaren verwachten een scherpe prijsstijging bij het begin van oorlogshandelingen.

“We hebben een half jaar de tijd gehad om ons hier op voor te bereiden”, verklaarde een handelaar op de Amsterdamse beursvloer de grote rust. De handelaren zelf hebben hun posities in aandelen tot een minimum beperkt en slechts zeer kleine plukjes aandelen van beleggers worden verhandeld. Ook de belangstelling voor Nedlloyd, waar als gevolg van de nieuwe bemoeienissen van de Noorse reder Hagen gisteren nog een levendige handel in plaats vond, zakte weer geheel in.

Bijkomende oorzaak van de terughoudendheid op het Damrak is de afloop van een groot aantal opties op de optiebeurs aanstaande vrijdag. Deze zullen naar verwachting de negatieve teneur van de beurskoersen versterken. Het wachten is vooralsnog op het uitbreken van de oorlogshandelingen. In beurskringen wordt er rekening mee gehouden dat als gevolg hiervan de koersen nog eens vijf tot tien procent zullen dalen.

In Amsterdam stond de CBS-stemmingsindex algemeen aan het begin van de middag op 74, 90 tegen een slot van 76, 0 gisteren. In Londen noteerde de FTSE-index van de honderd belangrijkste fondsen na ruim anderhalf uur 13, 5 punten lager op 2.057, 4. Gisteren raakte de index al bijna tien punten kwijt. Op de effectenbeurs in Frankfurt daalde de DAX-index kort na de opening met 13, 80 punten ofwel ruim een procent tot 1.311, 82. Dat was het laagste niveau sinds de invoering van het koersgemiddelde.

De dollarkoers kwam op de Europese wisselmarkten nauwelijks van zijn plaats. In Amsterdam stond de dollar in de loop van de ochtend op fl. 1, 7400, iets hoger dan de slotkoers van fl. 1, 7390 gisteren. Aan het begin van de middag zakte de koers echter een fractie onder dit niveau. Het Britse pond sterling trok vanochtend aanvankelijk een fractie aan. Maar aan het begin van de middag stond het pond op fl. 3, 3130 tegen een slotkoers van fl. 3, 3140 gisteren.

Op de goudmarkt ging het er vanochtend heftiger aan toe. Het edelmetaal was bij beleggers in trek en daardoor liep de prijs vanochtend aan het begin van de handel op tot 403, 25 dollar per ounce (31, 1 gram) tegen een slotprijs in Zurich gisteren van 399 dollar per ounce.