Extra politie voor bewaking van Schiphol

DEN HAAG, 16 jan. - De Rijkspolitie op Schiphol is sinds vanochtend met 46 mensen uitgebreid. De uitbreiding geldt voorlopig voor vijf dagen, aldus een woordvoerder. De extra inzet op Schiphol houdt verband met de opgevoerde beveiliging van de luchthaven als gevolg van de Golfcrisis.

Een 19-jarige man heeft vannacht een verfbom gegooid tegen het gebouw van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. De politie arresteerde de man. De verfbom bestond uit een plastic zak met rode verf. Volgens de politie betrof het incident een eenmansactie en is de snelle aanhouding het gevolg van de verhoogde waakzaamheid van de politie rond het ambassadegebouw.

Over de veiligheidsmaatregelen bij de ambassade wil de politie geen mededelingen doen. Het wegdek aan de voorzijde van het gebouw is autovrij gemaakt om het risico dat daar gevaarlijke voorwerpen worden geplaatst zoveel mogelijk te beperken, aldus een politiewoordvoerder.

In Amsterdam hebben naar schatting tweehonderd mensen gisteren een gebedswake gehouden voor het consulaat van de VS. Ook hier heeft de politie permanente bewaking ingesteld. In het Engels, Arabisch en Nederlands werd gebeden voor de presidenten Bush en Saddam Hussein. Tijdens de wake luidden verscheidene kerken in de omgeving de klokken.

De politie van Brunssum heeft gisteren een groepje vredesactivisten gewaarschuwd zich niet op het terrein van het NAVO-hoofdkwartier Afcent te vertonen. Wegens verhoogde waakzaamheid in verband met mogelijke aanslagen door Irak zal op onbevoegden die zich op militaire terreinen bevinden worden geschoten, zo deelde de politie op last van de opperbevelhebber van Afcent mee.

Aanvankelijk richtten zo'n tien vredesactivisten, die eerder van plan waren om bij het Amerikaanse oorlogshospitaal in Heerlen te betogen, een kamp in bij de officiersmess in Brunssum. Later betrokken zij een vredeswacht bij de hoofdingang.