Commissaris Nedlloyd stelt: 'Geen plaats voor Hagen'

ROTTERDAM, 16 JAN. Torstein Hagen wordt niet opgenomen in de raad van bestuur van Nedlloyd. Dit heeft de voorzitter van de raad van commissarissen van Nedlloyd, R. Wijkstra, vanochtend desgevraagd meegedeeld.

“Ik sluit nu uit dat hij in de raad van bestuur komt. Er zijn geen vacatures, er is ook geen aanleiding om die te creeren. Dit geldt niet alleen voor Hagen, dit geldt voor iedereen. We hebben het idee dat we met dit team goed door kunnen. We hebben alle vertrouwen in het huidige bestuur.”

Gisteren maakte Nedlloyd bekend dat de vice-voorzitter van de raad van bestuur drs R. B. Lenterman per 1 februari zou aftreden en tijdelijk zou worden opgevolgd door commissaris drs. L. van Zwol.

Hagen heeft maandagavond laten weten een herstructureringsplan voor Nedlloyd te willen uitvoeren. Hij zei daartoe de steun te hebben van 45 procent van de aandelen Nedlloyd. Hij wil dat Nedlloyd zich concentreert op de kernactiviteiten lijnvaart en wegtransport. Hagen heeft in 1988 tevergeefs hetzelfde geprobeerd.

Wijkstra zegt gisterenochtend uit de krant te hebben vernomen dat Hagen opnieuw zijn zinnen op Nedlloyd heeft gezet. Later heeft hij het door Hagen uitgebrachte persbericht ontvangen. Wijkstra wacht nu op een officiele uitnodiging van Hagen om over de voorstellen van Hagen te praten. Als hij die uitnodiging binnenheeft zal hij positief reageren en op korte termijn een vergadering van de raad van commissarissen organiseren, aldus Wijkstra vanochtend.

“Mijnheer Wijkstra praat voor zijn beurt”, is de reactie bij adviseurs van Hagen. “We kunnen vaststellen dat er geen vergadering van commissarissen van Nedlloyd is geweest, dat er geen bespreking tussen Hagen en Nedlloyd is geweest en dat Hagens plannen niet zijn besproken.” Op de opmerking van Wijkstra, dat hij het nieuws uit de krant moest vernemen en nu wacht op een uitnodiging van Hagen, wordt in het Hagen-kamp gezegd: “Op 14 januari heeft een brief van Hagen de raad van bestuur van Nedlloyd bereikt, met het verzoek die brief door te sturen naar de raad van commissarissen. Als dat niet is gebeurt lijkt ons dat de raad van bestuur een probleem heeft”.

Uit de manier waarop Hagen optreedt valt op te maken dat hij een plaats in de raad van bestuur van Nedlloyd ambieert. Uit uitlatingen van Hagens partner C. Salen blijkt dat Hagen eerst van plan was een openbaar bod uit te brengen op Nedlloyd maar dat hij dit plan moest laten varen bij gebrek aan steun van de banken. Daarom zou Hagen hebben gekozen voor een dialoog.

Salen, een Zweedse reder die medebestuurder is van Hagens Luxemburgse investeringsmaatschappij Marine Investments, zei gisteren desgevraagd: “Een openbaar bod staat niet hoog op onze agenda. We hebben onze hoop gevestigd op een dialoog zonder een bod. Een bod betekent dat je veel geld moet lenen. En daarmee moet je voorzichtig zijn in deze onzekere tijden”. Volgens ingewijden zou een vriendelijk bod, op verzoek van Nedlloyd, overigens wel door banken te financieren zijn.

De Noorse industriegroep Orkla Borregaard, de Noorse scheepsvaartonderneming Skaugen en de Noorse onroerendgoedmagnaat Olaf Thun, die in 1988 Hagen steunden bij diens toenmalige poging invloed te krijgen op Nedlloyd, zeggen nauwelijks of geen aandelen meer in Marine Investments noch in Nedlloyd te hebben.

    • Geert van Asbeck
    • Paul Frentrop