Calamiteitenhospitaal versneld klaar

UTRECHT, 16 jan. - In het Academisch Ziekenhuis van Utrecht (AZU) zijn vanaf morgen twaalf intensive care-bedden gereed voor de opvang van slachtoffers van een Golfoorlog. Als dat nodig is, kan het aantal bedden binnen enkele dagen tot tweehonderd worden uitgebreid.

Deze opvangmogelijkheid ontstaat omdat het AZU een calamiteitenhospitaal, dat al in aanbouw was, nu in hoog tempo in gereedheid brengt. Het hospitaal is samen met de ministeries van WVC en Defensie opgezet. Er is de laatste weken dag en nacht aan gewerkt.

Het AZU heeft ervaring met de opvang van gifgas-slachtoffers uit de oorlog Iran-Irak. Ook behandelde het ziekenhuis getroffenen van de kernramp in Tsjernobyl. Wat betreft de behandeling van gifgas-slachtoffers zijn zes internisten van het AZU de enige Nederlandse deskundigen. “Heel Nederland belt ons”, zei gisteren drs G. J. Cerfontaine, voorzitter van de raad van bestuur van het AZU, “met dezelfde vraag: hoe doe je dat met mosterdgas?”

Er is afgesproken dat het calamiteitenhospitaal in eerste aanleg beschikbaar is voor Nederlandse oorlogsgetroffenen. Eventueel zullen ook Britten in het AZU worden behandeld. De bedoeling is dat het door Defensie in de Verenigde Arabische Emiraten opgezette noodhospitaal zal functioneren als eerste opvang. Daar wordt afgewogen of de behandeling in Nederland moet worden voortgezet.

Er zijn twee Orions beschikbaar om getroffenen vanuit de Golf naar Soesterberg over te vliegen. Deze bieden ruimte aan dertien liggende en acht zittende patienten. Op papier is derhalve een compleet hulpprogramma voor slachtoffers uitgewerkt, maar marine-arts C. van der Pompe stelt dat daarmee geen garantie voor accurate hulp is afgegeven. “Wanneer iemand in Irak door gifgas wordt getroffen, zal het uiteraard bijzonder moelijk zijn zo iemand tijdig in een Orion te krijgen.”

Gistermiddag hield het AZU samen met het ministerie van Defensie een rondleiding voor journalisten door het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Het hospitaal, gevestigd in de kelder van het AZU, was nog verre van gereed. In de ruimte die vanaf morgen de eerste twaalf intensive care-bedden huisvest, stonden de stijgers nog waarmee 's ochtend het plafond was aangebracht. Er hing een stoffige lucht, bouwvakkers waren nog bezig voorzieningen aan te brengen. Bedden stonden er niet. Niettemin garandeerde Van der Pompe dat deze ruimte morgen volledig in gereedheid zal zijn.

Elders in het hospitaal, dat een totale omvang heeft van 8700 vierkante meter, waren deskundigen nog bezig rontgenapparatuur aan te leggen. Ook zij spraken de verwachting uit tijdig klaar te zijn, hoewel “we dat een maand geleden ook zeiden”.

De technische oplevering van het calamiteitenhospitaal zal eind deze maand geschieden. In september wordt het volledig operationeel, dan kunnen in korte tijd 400 bedden in gereedheid worden gebracht.

In vredestijd zal het calamiteitenhospitaal niet worden gebruikt om eventuele beddentekorten op te vangen. Wel zullen de genoemde twaalf intensive care-bedden in gebruik zijn, want “als er zich een calamiteit voordoet, is het lastig als in de daarvoor beschikbare ziekenhuisruimte eerst het licht nog moet worden aangedaan”, aldus Cerfontaine.

Bij Defensie zijn voldoende aanmeldingen gekomen om op vrijwillige basis naar de Golf te gaan voor medische diensten. Nederland heeft enkele tientallen dokters, verplegers en verpleegsters ter beschikking gesteld aan de Britse geneeskundige dienst in de Golf. Defensie zegt dat meer dan honderd vrijwilligers zich hebben aangemeld.

Donderdag vertrekken 53 Nederlanders naar Dubai voor dienst in het noodhospitaal dat Nederland heeft gestuurd.

Het calamiteitenhospitaal in de kelder van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)